Správně nasušené a uskladněné houby obohatí jídelníček po celý rok
Sušení hub je nejrozšířenějším způsobem pro uchovávání jejich skvělých vlastností. Existuje několik způsobů, jak můžete houby sušit. Houby si zachovají vůni i chuť a můžete z nich připravit nekonečné množství skvělých pokrmů.
Sušení hub na slunci
Je to dlouhý a časově náročný proces. Bude fungovat pouze v dobrých povětrnostních podmínkách, s nízkou vlhkostí vzduchu a na plném slunci. Chcete-li jej využít, musíte být trpěliví, protože účinek bude patrný až po několika dnech. Houby rozložíme na propustný povrch – dobře bude fungovat sítko nebo mřížka. Zakryjeme je propustnou gázou, která zabrání tvorbě nečistot a ochrání houby před škůdci.
Pokud nemáme přístup k troubě a počasí se pokazí, není plné slunce a vysoká teplota, můžeme houby dát k jinému zdroji tepla. Za tímto účelem navlečeme připravené houby na nit a nezapomeneme dodržet mezery. Potom je zavěsíme v blízkosti sporáku, radiátoru nebo přenosného ohřívače. Toto řešení bude fungovat jen pro větší houby. Malé by se mohly příliš rychle zmenšit a spadnout z nitě.

Správné skladování
Aby se zajistilo, že sušené houby mají dlouhou trvanlivost a nejvyšší kvalitu, je nejlepší je uchovávat v těsně uzavřených nádobách. K tomu budou fungovat kovové plechovky nebo skleněné nádoby s těsněním. Porcované houby se doporučují skladovat na suchém a tmavém místě.
Houby sklizené pro sušení by se měly nakrájet na menší kousky o tloušťce přibližně 1 cm. To výrazně urychlí celý proces. Vzdejte se mytí a namáčení hub. Pokud tento krok nevynecháte, voda se dostane do struktury houby. Zbytečně tak prodloužíte dobu potřebnou k vyschnutí. Pečlivě je zkontrolujte, zda nejsou červivé. Jinak se škůdci mohou přenést na zdravé vzorky. Houby s jakýmikoli známkami kažení také nejsou vhodné k sušení. Mohou způsobit, že celá úroda zplesniví.
Zdroj: https://www.freshoffthegrid.com/how-to-dehydrate-mushrooms/
