Skořápky od vajíček nemají v koši co dělat, vybělí prádlo a dodají tělu cenné látky
Pokaždé vyhodíte skořápky od vajec do koše a ani vás nenapadne jejich další využití? V takovém případě děláte velkou chybu, protože jde o přírodní surovinu, která může pomoci s domácími pracemi nebo podpoří zdraví kostí či kloubů. Ale jak tedy vaječné skořápky zužitkovat a k čemu všemu se hodí?
Efektivní bělení prádla
Hospodyňky uvítají skutečnost, že vaječné skořápky výborně bělí prádlo. Stačí je rozemlít v mlýnku na kávu na hrubší prášek a dát je do látkového sáčku. Poté společně s oblečením vhoďte pevně svázaný sáček do bubnu pračky. Přidejte prací prášek a zvolte požadovaný prací cyklus tak, jak jste běžně zvyklí. Obecně jeden sáček se skořápkami vydrží zhruba na jednu várku prádla a samozřejmě se hodí hlavně na bílé kousky, kdy pomůže s navrácením skutečně světlého odstínu.

Zdravý doplněk stravy
Vaječné skořápky jsou také vynikajícím doplňkem stravy. Hodí se hlavně ve chvíli, pokud trpíte nedostatkem vápníku. Obecně totiž lidské tělo dokáže poměrně dobře využít vápník právě ze skořápky od vajíčka. To ale rozhodně není všechno, protože kromě vápníku se v ní nachází také další prvky, jako jsou zinek a měď. Prospěšné jsou i obsažené fluoridy, které mohou pomoci pro lepší kondici kloubů a kostí. Navíc máte jistotu, že rozemleté vaječné skořápky jsou skutečně přírodním doplňkem stravy, u kterého znáte složení.

Antibakteriální protein
Další zajímavou vlastností vaječné skořápky je obsah speciálního proteinu. Ten má totiž prospěšné antibakteriální vlastnosti, díky kterým může podporovat imunitní systém a sloužit jako prevence proti některým nemocem. Obecně se tak doporučuje užívat zhruba jednu lžičku mletých skořápek za den pro dospělého člověka. Toto množství je možné přidat do pokrmu či rozmíchat v nápoji pro lepší konzumaci. Nejlepší také budou skořápky od slepic z volných a ekologických chovů.
