Šéfkuchaři učí amatéry, jak správně otočit palačinku. Základem je třeba hýbat s úplně jinou pomůckou, než s obracečkou

Šéfkuchaři učí amatéry, jak správně otočit palačinku. Základem je třeba hýbat s úplně jinou pomůckou, než s obracečkou

Palačinky jsou velmi oblíbeným jídlem u dětí, ale i dospělých. Mohou být brány i za hlavní jídlo. Jak slané, tak sladké, protože obě dvě úpravy jsou možné. Ve slané verzi je lze považovat i za poměrně lahodný dezert. Zvláště pro bohaté možnosti jejich úprav, protože to nemusí být jenom marmeláda, čím je dochutit. Nabízí se třeba také džem, med, cukr, ale i tvaroh, čerstvé ovoce a mnoho dalších příchutí. Než ale dojde k finálnímu dochucování, je třeba palačinku nejprve připravit.

Těsto bývá snadné

Palačinky mnohdy lákají na svou jednoduchost. Je to dáno hlavně tím, že samotné těsto není nijak složité. Obvykle je základem mouka a mléko. Po smíchání vznikne potřebná hmota, která se už jenom nanáší na rozehřátou pánev s optimálním množstvím oleje. Následně se nechá pracovat teplo, které začne palačinku z jedné strany opékat.

Mohlo by vás zajímat:  5 důvodů, proč někteří upřednostňují práci před rodičovstvím

Otočení je kámen úrazu

Když je palačinka z jedné strany opečená, je třeba ji otočit. A na tomto postupu si celá řada lidí takzvaně vyláme zuby. Mnoho lidí použije k otáčení palačinek obracečku. Když však nemají ten správný grif, dojde k tomu, že se jim otočení nepovede a palačinka se následně potrhá, nebo se začne v pánvi lepit.

Ti, kteří jsou odvážnější, volí postup, který viděli u různých kuchařských es. Vezmou pánev a snaží se otočit palačinku ve vzduchu. I tady hrozí potrhání, její slepení, ale i něco horšího. Buď to, že palačinka spadne na zem a bude na vyhození, nebo to, že olej z pánve znečistí celou kuchyni.

Mohlo by vás zajímat:  Absorpční vložka u baleného masa prodlužuje jeho čerstvost

Zkušení kuchaři mají trik pro začátečníky

Kdo má z přípravy palačinek obavy právě kvůli jejich otáčení, měl by zpozornět. Existuje trik, který začátečníkům doporučují zkušení kuchaři. Základem je obracečka, kterou se zajede pod palačinku a ta se nadzvedne. Následně se však s obracečkou nemanipuluje. Na té se palačinka drží stále ve stejné poloze. Co se obrátí, je pánev. A to vzhůru nohama a doslova se nasadí na palačinku. Poté stačí koordinovaný pohyb obracečkou i pánví o 180 stupňů a je to. Palačinka je v pánvi a dokonale obrácená.

Zdroj:  Life Hacks
Přidat na Seznam.cz