Připálený hrnec nemusíte vyhodit, s těmito triky bude zase jako nový
Stačí chvilka nepozornosti a neštěstí je na světě. Připálené jídlo můžete vyhodit a ještě vám zůstane i tmavý, připálený hrnec. Co teď s tím? Trávit hodiny drhnutím se vám nechce? Není třeba, poradíme vám efektivní a snadné způsoby, jak připálený hrnec vyčistit tak, aby byl zase jako nový.
Prášek do pečiva
Máte doma pár sáčků prášku do pečiva? Výborně, nyní se vám budou skvěle hodit. Naplňte připálený hrnec vodou a přidejte několik sáčků prášku do pečiva. Hrnec nechte odstát po dobu asi 12 hodin. Po uplynutí této doby zvládnete připáleniny snadno odstranit běžnou houbou na mytí nádobí.
Jedlá soda a kuchyňská sůl
Tyto dva pomocníky má doma snad skutečně každý. Smíchejte 5 lžic jedlé sody, lžíci soli a několik lžic vody a vytvořte hustou pastu. Poté tuto směs naneste na připálená místa a nechte působit několik hodin. Po uplynutí této doby stačí hrnec umýt obyčejnou houbou na mytí nádobí.

Perlivá voda
Tato metoda je ideální pro čištění teflonových povrchů, protože je velmi šetrná a zabrání poškození velmi citlivého povrchu tohoto typu nádobí. Do hrnce nalijte láhev perlivé minerální vody a přiveďte ji k varu. Zahřátý oxid uhličitý pomůže uvolnit připáleniny a zbytek již snadno odstraníte jemnou houbičkou na nádobí.
Ocet
Nalijte ocet do hrnce a přiveďte jej k varu. Poté směs nechejte několik hodin v hrnci odstát (nejlépe přes noc). Pak už jen stačí nádobí dobře vymýt vodou a prostředkem na nádobí.

Kyselina citronová
Kyselina citronová je poměrně agresivní, a není proto vhodná k použití na smaltované nádobí. Kromě připálenin dokáže dobře odstranit i vodní kámen. Hrnec naplňte směsí vody a kyseliny citronové v prášku a přiveďte k varu. Jakmile voda začne vřít, plamen stáhněte na mírný stupeň a vařte po dobu 15 minut. Poté nechejte spálený hrnec chvíli odstát a následně jej jemně omyjte vodou a houbičkou.
