Připálený hrnec nemusí být katastrofa. Stačí sáhnout po tom, co má každý v kuchyni
Občas se i nejlepším kuchařům stane nehoda a na plotně zůstane připálený hrnec nebo pánev. Je to sice velká nepříjemnost, kterou budete muset řešit, ale není to tak složité, jak byste si mohli myslet. Existuje hned několik snadných triků, jak se připálenin zbavit a zároveň si nezničit hrnec nebo pánev.
Ocet a soda bikarbona
Tato kombinace je velmi účinná nejen na připálené nádobí. Hodí se v podstatě vždy, když potřebujete něco vyčistit nebo také na pročištění odtoku. Ocet sám o sobě je totiž velmi užitečný úklidový prostředek, kterého byste měli doma mít velké zásoby. Dá se využít jako dezinfekce, jako čistič na sklo a pomůže také zbavit rychlovarnou konvici nánosů vodního kamene. Podobně dobře zafunguje také na připáleném hrnci. Do hrnce nebo pánve nalijte trochu vody a přidejte stejné množství octa. Pomalu přiveďte směs k varu a asi po minutě vylejte ocet do dřezu. Do prázdné pánve přidejte lžíci jedlé sody a jemně spáleninu dočistěte pomocí houbičky nebo hadříku.
Coca-cola
Cola je známá svými čisticími účinky a někteří lidé ji používají také na úklid toalety. Pomůže ale i od připálenin. Do ještě horké pánve nalijte colu a ujistěte se, že pokryje celé dno pánve. Nechte takto hrnec nebo pánev chvíli odstát a sledujte, jak cola postupně uvolní připálené jídlo. Následně už jen pánev dobře omyjte a osušte.

Sůl
I klasická sůl se výborně osvědčí při odstraňování připálenin. Je skvělým abrazivním prostředkem, který dokáže efektivně odstranit usazené nebo připálené potraviny. Když k ní přidáte ještě trošku prášku na praní a horké vody nebo citronové šťávy, její účinek se ještě znásobí.
Kečup
Je asi nejpřekvapivějším pomocníkem, ale skutečně funguje. Nedokáže sice zcela odstranit připáleniny, ale umí oživit a zkrášlit hrnce, které mají zašlé skvrny na dně. Na postiženou oblast stačí nanést trochu kečupu a nechat 15 minut působit.
Zdroj: https://www.bobvila.com/articles/how-to-clean-a-burnt-pot/
