Používání mikrovlnky má pravidla. Ohřívané pokrmy si pak uchovají nutriční hodnotu i chuť
Dokážeme si dnes představit život bez tohoto pomocníka? Mnozí jistě ne, protože v mikrovlnce nejenže ohřívají jídlo a nápoje, ale dokonce v ní vaří nebo suší prádlo. Ale jsou tu i tací, kteří se jí vůbec nedotknou. Její používání přináší výhody, ale pouze při správném použití.
Proč používat mikrovlnnou troubu
Tento pomocník je náhrada za troubu. Dochází v ní k mnohem rychlejšímu ohřevu potravin, a tím i k úspoře energie. Kdybyste si připravovali pokrmy v klasické troubě, šlo by minimálně o 45 minut. K určitým druhům pokrmu jsou v mikrovlnné troubě určené i funkce. Kromě toho si v ní připravíte popcorn nebo pizzu.
Každopádně do ní nemůžete dávat úplně všechno. Například zelenina, ta je nejlepší čerstvá nebo uvařená, aby nám poskytla co nejvíce živin a vitamínů. Bohužel při dalším a dalším tepelném zpracování přijde o své vlastnosti a pro nás se stává toxickou. To platí zejména u zelí nebo červené řepy. Vyvarujte se ohřevu papriky, hub nebo vajíček či různých olejů. Dojde pouze k tvorbě jedovatých a rakovinotvorných buněk!

V čem není dokonalá?
I když se vám může zdát dokonalá a všestranná, musíme vás zklamat. Při přípravě pokrmů se musíte rozloučit s hnědou a dozlatova upečenou kůrkou. V mikrovlnné troubě dochází i ke změně chuti jídla, takže pozor. Mnoho uživatelů se shodlo v tom, že byste se v ní měli vyhnout přípravě masa, protože nedokáže zlikvidovat všechny bakterie.
Dietologové ji doporučují používat jen při ohřívání jídel, nikoliv k vaření. A jak jsme psali výše, zeleninu do ní nevkládejte vůbec. Mnozí experti se zabývali tím, že při dlouhodobém používání způsobuje závažné nemoci a silnou obezitu. Proto nepodceňujte pravidelnou údržbu přístroje. Správně byste ji měli vyčistit po každém použití. Vyčistěte filtry, které se dají snadno odejmout a vyměňte je jednou za čas. Vše provádějte dle pokynů výrobce.
Zdroj: https://www1.udel.edu/ehs/research/radiation/microwave-safe-use.html, https://www.ift.org/career-development/learn-about-food-science/food-facts/fast-facts-for-fast-heating, https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/microwave-cooking-and-nutrition, https://www.canr.msu.edu/news/food_safety_to_keep_in_mind_when_using_the_microwave, https://www.csiro.au/en/research/health-medical/nutrition/microwave-oven-safety
