Potraviny nestačí do lednice jen naházet. Aby vydržely dlouho čerstvé, je třeba dodržovat určitá pravidla

Potraviny nestačí do lednice jen naházet. Aby vydržely dlouho čerstvé, je třeba dodržovat určitá pravidla

Pokud si potrpíte na kvalitní potraviny, měli byste vědět, jak je skladovat v lednici. Každá má totiž svoje místo, podle toho, jaká je v něm teplota. V šuplíkách najdete většinou zeleninu, ve dvířkách můžete skladovat mléko nebo marmeládu. V každé části ledničky se bude dařit jen některým potravinám.

Kvalitní potraviny dobře uskladněte

Jestli je potravina uskladněná při špatné teplotě, může se rychleji kazit a vy ji zbytečně vyhodíte. Proto je vhodné vědět, do jaké části ledničky patří například maso, jogurty nebo vejce. Každá potravina má své vlastní místo a díky tomu, že je budete správně do chladničky ukládat, můžete i prodloužit jejich životnost a jejich chuť si vychutnat o to déle. Poradíme, jak potraviny poskládat tak, aby na sebe nevázaly pachy ostatních, a jak vydrží delší dobu čerstvé.

Mohlo by vás zajímat:  Těchto deset nejčastějších chyb při praní ničí zbytečně oděvy i pračku

Na horní polici ledničky byste měli ukládat hotová jídla, vejce, sušenky, které jsou vhodné do ledničky, nebo konzervy. Teplota se tu pohybuje okolo 8 stupňů. O polici níže je teplota o tři stupně nižší, můžete sem uložit máslo, margarín, ale také sýry, saláty nebo uzeniny. Další police, na které se teplota pohybuje okolo 2 stupňů, může pojmout jogurty, kefíry nebo marmelády, které už máte otevřené.

Zdroj obrázku: Freepik

Dnešní lednice mají spoustu vychytávek

Dnešní ledničky už mají spoustu funkcí, o kterých se nám dříve mohlo jen zdát. Pokud má ta vaše chladnou komoru, dejte do ní maso a ryby, které se teprve chystáte zpracovat. Jestli ji nemáte, dejte syrové maso na spodní polici. Ovoce i zeleninu uložte do spodních zásuvek, ale nedávejte tam rajčata nebo citrusy – ty byste měli skladovat mimo ledničku.

Mohlo by vás zajímat:  Test s papírem ukáže, zda okna dobře těsní

Pokud máte doma velké zásoby, můžete část potravin také zamrazit. Do mrazáku se hodí nejen maso nebo ovoce, ale můžete si uschovat například čokoládu. Ve spíží nám několik let při správném skladování vydrží i mouka, cukr nebo těstoviny. Je ale vhodné je dát do nádob, které budou dobře uzavřené.

Zdroj: https://www.highspeedtraining.co.uk/hub/fridge-shelves-storing-food/
Přidat na Seznam.cz