Ostružinová tinktura vyžene nachlazení z těla. Podle jednoduchého receptu si ji každý připraví do zásoby
Říka se, že hořké medicíny léčí nejlépe a nejrychleji. Ale medicína z ostružin pečuje o naši imunitu, a navíc je chutná a velmi zdravá. Ostružina je v přírodní medicíně považována za jednu z nejlepších složek. Naše babičky ji používaly k snížení horeček, léčbě nachlazení, ale také závažnějších onemocnění. Jak správně používat tinkturu z ostružin?
K čemu je dobrá ostružinová tinktura
Tyto bobule mají mnoho zdraví prospěšných účinků, například podporují správnou funkci oběhového systému, tlumí menstruační bolesti a mají protizánětlivé účinky. Ostružiny obsahují velké množství vitamínu C, hořčík, železo, vápník, vitamín B6, vlákninu a fosfor. Ostružiny jsou samy o sobě velmi chutné a pozitivně ovlivňují naše zdraví.
Výroba tinktury
Ostružinovou tinkturu si může připravit každý. Je potřeba nakoupit jen pár ingrediencí a nepotřebujete žádné speciální vybavení. Nejlepší varianta je nasbírat si čerstvé plody přímo v lese, pokud nemáte možnost sehnat ostružiny v přírodě, můžete zajít na trh. Je dobré vědět, jak poznat správně zralé ostružiny. Čím jsou zralejší, tím jsou chutnější a lépe voní. Právě tyto vlastnosti ostružin budou hrát velkou roli ve kvalitě tinktury. Nesbírejte ani nekupujte ostružiny, které budou nahnilé, plesnivé nebo rozmačkané. Dvě nejznámější tinktury jsou z ostružin a medu, druhá je s lihem a vodkou.
Tinktura z ostružin s kapkou medu
Ingredience:
- 1 kg ostružin,
- 0,35 litru vodky,
- 0,5 litru lihu,
- 0,5 kg cukru,
- 500 ml tekutého medu.
Příprava této tinktury je jednoduchá, po dvou týdnech přidáme do sklenice med. Po rozpuštění medu celou směs přecedíme a uložíme na tmavé místo. Správná chuť se projeví zhruba po šesti měsících. Poté bude tinktura nejúčinnější a také nejchutnější. Použít se dá při prvních příznacích nachlazení, menstruačních bolestech, ale také jako prevence k podpoře imunity.
Zdroj: https://healthy-food-near-me.com/homemade-blackberry-tincture/