Dejte šanci kdouli. Z nakyslého ovoce připravíte bezkonkurenční džem i šťávu do čaje
Toto zapomenuté ovoce má mnoho zdraví prospěšných vlastností, na které bychom neměli zapomínat. Můžete z něj připravit čajový doplněk nebo ho použít do koláče. Lidé toto ovoce často používají do čaje místo citronu. Zdravotní vlastnosti jsou stejné, ne-li silnější.
Kdoulový džem
Například z kdoulí můžete připravit vynikající džem. Potřebujete 700 gramů kdoulí, 0,5 litru vody, 1 kg cukru, citronovou šťávu a vanilkový lusk. Ovoce rozkrojte na čtvrtiny a odstraňte z něj semínka. Do hrnce přidejte vodu, cukr a vanilku. Směs vařte, dokud nezhoustne. Na konci vaření přidejte citronovou šťávu. Nalijte džem do sklenic s okrajem a pasterujte.
Jako doplněk k čaji si můžete připravit kdoulovou šťávu s medem. Potřebujete 20 kusů kdoulí a 250 ml medu. Ovoce omyjte, oloupejte a nakrájejte na čtvrtiny. Poté vyjměte střed se semínky. Připravené ovoce vložte do mísy a zalijte medem. Nechte 3–4 dny stát. Po uplynutí této doby nalijte šťávu do lahví. Skladujte na tmavém a chladném místě a přidávejte do čaje místo sladidla.

Historie tohoto ovoce
Kdouloň pochází z Asie, ale v Evropě se objevila již před několika tisíci lety. Už staří Řekové prý považovali toto ovoce za mimořádně účinné afrodiziakum. Latinský název kdoule Cydonia pochází z této země, v Řecku je i jedno z měst známých pěstováním tohoto ovoce. Kdouloň může dosáhnout výšky až 5 metrů.
Je samosprašná a její plody připomínají tvarem jablko nebo hrušku. Na jaře a v létě strom kvete růžově a bíle. U okrasných odrůd kdouloní mohou mít květy oranžovou nebo červenou barvu. Teprve v říjnu jsou plody stromu plně vyvinuté a je to nejlepší doba pro jejich sklizeň. Chcete-li zjistit, zda jsou již koule definitivně dozrálé, je třeba věnovat pozornost jejich vzhledu. Kdoule by měly být intenzivně žluté s malými červenými tečkami na povrchu.
Zdroj: https://www.thekitchn.com/how-to-cook-quince-cooking-lessons-from-the-kitchn-196597
