Okolo mikrovlnky koluje řada mýtů. Negativní dopad dosud žádné výzkumy neprokázaly
Jsou lidé, kteří nedají na používání mikrovlnné trouby dopustit, protože jim zjednodušuje přípravu jídla v domácnosti nebo jeho ohřev v zaměstnání. Další ale mají obavu s ní pracovat, protože vyzařuje vlny a ty jsou přece škodlivé. Kde je tedy pravda? Je opravdu mikrovlnná trouba monstrum, kterého bychom se měli bát?
Elektromagnetické vlny prý škodí
Principem mikrovlnné trouby je vysílání elektromagnetických vln, které způsobují rychlé otáčení molekul vody v potravinách. Tím se potraviny rychle zahřejí a vaří. Tyto elektromagnetické vlny mohou mít vliv i na ostatní molekuly v potravinách a mohou způsobit změny ve struktuře potravinových molekul.
Z tohoto důvodu se mnoho lidí obává, že používání mikrovlnné trouby má negativní vliv na zdraví. Někteří lidé se bojí, že vystavení elektromagnetickým vlnám může způsobit poškození DNA a zvýšit riziko vzniku rakoviny. Současné výzkumy dosud neprokázaly žádnou souvislost mezi používáním mikrovlnné trouby a vznikem rakoviny. Proto není třeba se bát mikrovlnku používat.

Snížení nutriční hodnoty jídla
Další obavou je, že mikrovlnná trouba může snížit nutriční hodnotu potravin. Jejich ztráty jsou obvykle zanedbatelné a nepředstavují významný vliv na lidské zdraví. Nezapomínejte na to, že když jídlo vaříte na běžném elektrickém, plynovém nebo indukčním sporáku, tak varem či smažením také přichází o část vitamínů.
Dodržujte pokyny k používání
Pokud jde o bezpečnost používání mikrovlnné trouby, existují některá opatření, která mohou pomoci minimalizovat rizika. Například je důležité používat pouze nádobí určené pro mikrovlnné trouby. Ideální je plastové přímo pro ni určené. Nevhodné je kovové nádobí, jež by mohlo způsobit elektrický výboj. Dále je také důležité dodržovat pokyny výrobce ohledně času a výkonu, aby se zamezilo přehřátí potravin.
Zdroj: https://www.bensoriginal.com/articles/debunking-microwave-myths-facts-vs-fiction
