Okolo mikrovlnky koluje řada mýtů. Negativní dopad dosud žádné výzkumy neprokázaly

Okolo mikrovlnky koluje řada mýtů. Negativní dopad dosud žádné výzkumy neprokázaly

Jsou lidé, kteří nedají na používání mikrovlnné trouby dopustit, protože jim zjednodušuje přípravu jídla v domácnosti nebo jeho ohřev v zaměstnání. Další ale mají obavu s ní pracovat, protože vyzařuje vlny a ty jsou přece škodlivé. Kde je tedy pravda? Je opravdu mikrovlnná trouba monstrum, kterého bychom se měli bát?

Elektromagnetické vlny prý škodí

Principem mikrovlnné trouby je vysílání elektromagnetických vln, které způsobují rychlé otáčení molekul vody v potravinách. Tím se potraviny rychle zahřejí a vaří. Tyto elektromagnetické vlny mohou mít vliv i na ostatní molekuly v potravinách a mohou způsobit změny ve struktuře potravinových molekul.

Mohlo by vás zajímat:  Šikovné hospodyňky neutrácejí zbytečně peníze. Prací prášek a aviváž si vyrábějí samy

Z tohoto důvodu se mnoho lidí obává, že používání mikrovlnné trouby má negativní vliv na zdraví. Někteří lidé se bojí, že vystavení elektromagnetickým vlnám může způsobit poškození DNA a zvýšit riziko vzniku rakoviny. Současné výzkumy dosud neprokázaly žádnou souvislost mezi používáním mikrovlnné trouby a vznikem rakoviny. Proto není třeba se bát mikrovlnku používat.

Zdroj obrázku: Freepik

Snížení nutriční hodnoty jídla

Další obavou je, že mikrovlnná trouba může snížit nutriční hodnotu potravin. Jejich ztráty jsou obvykle zanedbatelné a nepředstavují významný vliv na lidské zdraví. Nezapomínejte na to, že když jídlo vaříte na běžném elektrickém, plynovém nebo indukčním sporáku, tak varem či smažením také přichází o část vitamínů.

Mohlo by vás zajímat:  Když se baterie v koupelně a kuchyni nelesknou, je na vině nejznámější chyba. Napravit ji pomůže obvaz z domácí lékárny

Dodržujte pokyny k používání

Pokud jde o bezpečnost používání mikrovlnné trouby, existují některá opatření, která mohou pomoci minimalizovat rizika. Například je důležité používat pouze nádobí určené pro mikrovlnné trouby. Ideální je plastové přímo pro ni určené. Nevhodné je kovové nádobí, jež by mohlo způsobit elektrický výboj. Dále je také důležité dodržovat pokyny výrobce ohledně času a výkonu, aby se zamezilo přehřátí potravin.

Zdroj: https://www.bensoriginal.com/articles/debunking-microwave-myths-facts-vs-fiction
Přidat na Seznam.cz