Obyčejná škrabka skrývá funkci, díky které budou zelenina i ovoce oškrábané mnohem rychleji
Jak si usnadnit vaření a ušetřit čas? To je otázka, kterou si klade skoro každý, kdo se pohybuje v kuchyni. Je to také důvod pro zakoupení různých kuchyňských doplňků, které ulehčují přípravu pokrmů. Mezi nejčastěji používané kuchyňské náčiní patří jistě škrabka. Dá se říci, že je dokonce základním vybavením každé kuchyně, proto je s podivem, že málokdo ji umí opravdu používat. Má totiž funkce, o kterých nemá skoro nikdo ponětí. Jak tedy snadno oloupat zeleninu nebo ovoce?
Škrabka na zeleninu i ovoce
Většina spotřebitelů se mylně domnívá, že škrabka se používá jen na hlízy brambor. Není tomu tak, škrabku na brambory lze použít bez obav na většinu druhů zeleniny a ovoce. Zejména při přípravě vývaru nebo jiného zeleninového jídla se hodí s ní očistit petržel, mrkev, celer, cuketu nebo červenou řepu. Obdobně se může škrabka hodit při přípravě jablečného štrúdlu nebo hruškového koláče, kde je třeba plody zbavit vrchní slupky.
Funkce, o které nikdo neví
Zkusili jste se někdy zadívat na škrabku na brambory? Co vidíte? Písmeno Y, které je nahoře spojené dvěma čepelemi? Správně, a právě toho si všimla jedna tiktokerka, která natočila video o používání tohoto kuchyňského náčiní. Při správném postupu lze totiž ušetřit hodně času a připravit veškeré ingredience během chvilky. Obě dvě čepele se totiž mohou používat, a nejen jedna, jak tomu bývá ve většině případů, proto se mohou loupat s pomocí takové škrabky též citrusy.
Bez slupky během chvilky
Oboustranné ostří není určené jen pro přípravu citrusových plodů, ale zejména pro použití oběma směry. To znamená, že lze škrábat brambory nebo cukety nejen pohybem shora dolů, ale taktéž zezdola nahoru, čímž se ušetří mnoho času. Pomocí škrabky na brambory lze zbavit vláken řapíkatý celer, nebo dokonce nastrouhat hobliny čokolády. Bočním ostrým výčnělkem na tomto nástroji se může vyříznout poškozená část plodů bez použití nože. Pro zachování ostrosti čepelí se ale nesmí mýt škrabka v myčce nebo v příliš horké vodě.
Zdroj: https://kitchenuniverse.net/how-to-use-a-vegetable-peeler/