Oblíbený alobal nechybí v žádné kuchyni. Málokdo ale zná rizika spojená s jeho používáním

Oblíbený alobal nechybí v žádné kuchyni. Málokdo ale zná rizika spojená s jeho používáním

Alobal nechybí v žádné domácnosti. Je to věc, kterou sice nepotřebujeme denně, ale je vhodné ji doma mít. Nyní ale vysvětlíme důvody, proč alobal nevyužívat příliš často a proč byste místo něj měli zkusit použít něco jiného. Je hliníková fólie něco, bez čeho si neumíte představit život? Ukážeme vám, že i bez ní můžete fungovat.

Používání alobalu má vliv na naše zdraví

Výsledky studií ukazují, že alobal není vhodný pro každodenní používání. Jestli si do něj balíte například svačiny, můžete tím ohrozit své zdraví, protože je jasné, že tak činíte asi každý den. Alobal není vhodný ani na pečení nebo vaření. Vyvarujte se ho co možná nejvíce, i když v případě nutnosti samozřejmě nevadí, když ho použijete. Nemělo by to ale být na denním pořádku.

Mohlo by vás zajímat:  5 druhů bylinek, které v kuchyni využijete nejčastěji

Neměl by přijít do styku s kyselými potravinami, jako jsou citrusy, rajčata nebo kysané zelí. Z alobalu se uvolňují látky, které mají na potraviny neblahý vliv a rozhodně byste je pak neměli konzumovat. Hliníková fólie obsahuje také toxické látky, které negativně ovlivňují nervový systém.

Zdroj obrázku: Freepik

Naše tělo dokáže hliník odstranit, ale jen v malém množství

Pokud alobal budete používat příliš často, stane se, že tělo ho nezvládne ve větším množství vyloučit. Hliník najdete nejen v alobalu, ale také v květináčích nebo doplňcích do kuchyně. Hliníku se sice nejde úplně vyhnout, ale můžete ho eliminovat. Horké jídlo můžete nechat vychladnout a poté uzavřít do skleněné nádoby.

Mohlo by vás zajímat:  Jak sladit tenisky s letními dámskými outfity?

Grilované pokrmy, které chcete mít na plechu, můžete upéct v nerezových koších a zeleninu napíchnout na dřevěné špejle, které jsou zdraví neškodné. Jestli máte doma nádobí z hliníku, je možné je nahradit nádobím z nerezové oceli nebo skla. Poradit si můžete také s tím, že budete používat na svačiny znovupoužitelné sáčky nebo tradiční snídaňový papír. Omezte používání hliníku na minimum a vaše tělo se vám odvděčí tím, že bude déle zdravé.

Zdroj: https://theconversation.com/why-you-shouldnt-wrap-your-food-in-aluminium-foil-before-cooking-it-57220
Přidat na Seznam.cz