Brambory jsou výborné nejen k vaření. Tahle praktická využití zlepší den, a přitom je zná málokdo

Brambory jsou výborné nejen k vaření. Tahle praktická využití zlepší den, a přitom je zná málokdo

Bez této zeleniny si neumíme představit oběd nebo večeři. Brambory ale můžete využít nejen k jídlu, ale také v domácnosti. Stačí si je klasicky uvařit nebo je použít syrové. Brambory můžete využít na čištění pleti nebo pro záchranu přesolené polévky.

Při péči o pleť můžete využít bramboru

Uvařené brambory můžete použít jako pleťovou masku. Poskytnou úlevu pro alergickou, podrážděnou a citlivou pokožku. Taková domácí kosmetika vyrobená z brambor totiž umí zázraky. Díky obsahu cukru, nebo spíše škrobu brambory vyhladí pokožku a také zamezí podráždění a bude pružná. To znamená méně vrásek i zpomalení procesu stárnutí.

Mohlo by vás zajímat:  Plánujete stavět dům nebo renovovat? Inspirujte se architektonickými top trendy roku 2022

Jestli máte doma poškozené příbory, můžete je vložit na deset minut do vroucí vody, ve které se vařily brambory. Poté příbory opláchněte pod tekoucí vodou a následně osušte. Budou krásně lesklé a čisté. Brambory ale můžete použít také na praní jemného hedvábí. Oloupejte a nastrouhejte čtyři brambory, přidejte trochu vody a nechte tři hodiny odstát. Šťávu slijte, dužinu vytlačte přes plátno a v tomto odvaru umyjte hedvábné látky.

Zdroj obrázku: Freepik

S bramborami spravíte přesolenou polévku

Oloupejte a na čtvrtiny nakrájejte brambory a ty poté vložte do slané polévky. Po deseti minutách vaření brambory vyndejte a polévku ochutnejte. Uvidíte, že bude chutnat stejně skvěle jako před přesolením. Brambory můžete použít na odstranění rzi nebo na vyleštění kožených bot. Stačí jen rozkrojit syrovou bramboru a leštit.

Mohlo by vás zajímat:  Chybně uložené dříví znatelně poškodí krb i komín

V kuchyni můžete brambory využít na mnoho způsobů. Často se z nich dělají hranolky, jsou skvělé zapečené, vařené nebo smažené. Vaří se z nich skvělé polévky, například bramboračka. Hodí se jako příloha ke smaženému řízku nebo jinému masu. A vynikající je stará dobrá klasika brambory na loupačku. Brambory můžete kombinovat s další zeleninou. Do redukčního jídelníčku je můžete zařadit také, ale pouze v omezeném množství, protože jsou plné sacharidů.

Zdroj: https://www.growfruitandveg.co.uk/grapevine/forum/on-the-plot/vegging-out/26759-using-ordinary-potatoes-instead-of-seed-potatoes
Přidat na Seznam.cz