Nespotřebované uvařené brambory je škoda vyhodit. Na smažených plackách si pochutná celá rodina

Nespotřebované uvařené brambory je škoda vyhodit. Na smažených plackách si pochutná celá rodina

Brambory patří mezi velmi populární přílohy. Mají celou řadu využití. Můžeme z nich udělat hranolky a krokety, můžeme z nich připravit kaši nebo pyré, lze je péct, stejně jako je můžeme i jednoduše uvařit. Ne každý ale dokáže odhadnout správné množství. Co potom se zbytkem vařených brambor?

Je škoda je vyhodit

Brambory jsou vysoce výživné a zdravé a jsou nezbytnou součástí vyvážené stravy. Obsahují vitamíny, minerály a vlákninu, které přispívají k udržení zdraví těla a správné funkci organismu. Mezi hlavní benefity brambor patří posilování imunitního systému, podpora zdravého trávení, snížení rizika srdečních chorob a udržení zdravé hladiny cholesterolu a krevního tlaku. Brambory také poskytují energii a jsou vynikajícím zdrojem sacharidů, což je důležité zejména pro sportovce a aktivní lidi.

Mohlo by vás zajímat:  Špinavá trouba je časovaná bomba pro naše zdraví. Vyčistit ji přitom lze snadno

Co se zbytkem?

Když vám uvařené brambory zbydou, byla by opravdu velká škoda, aby zamířily do odpadkového koše. Můžete je velmi dobře zužitkovat a připravit z nich třeba chutnou večeři i další, netradiční přílohu. Stačí vám k tomu jenom trocha mouky, sůl a olej. Výsledek bude dokonalý.

Zdroj obrázku: Freepik

Jak na bramborové placky?

Uvařené brambory nechte vystydnout, vezměte struhadlo a nastrouhejte je nahrubo. Následně k nim přisypejte mouku a osolte je. Pokud byste potřebovali trochu lepší konzistenci, můžete přidat i vajíčko. Směs důkladně propracujte a vytvořte jednoduché bramborové těsto.

Mohlo by vás zajímat:  Červen je ideální čas pro sběr léčivých bylin

A co s ním? Na pánvi rozehřejte olej nebo sádlo. Uplácejte placky a ty na oleji osmažte dozlatova z obou stran. Poté je vyjměte a nechte na papírovém ubrousku okapat. V tu chvíli jsou připraveny k podávání. Jenom tak, s dipem ze zakysané smetany, ale třeba s trhaným masem nebo kouskem pečeného masa.

Jednoduché a levné jídlo

Zamezit plýtvání jídlem je, jak vidíte, velmi jednoduché. I když brambory patří mezi levné a dostupné suroviny, je vhodné využít je opravdu beze zbytku. Kdo si bramborové placky oblíbí, zcela určitě bude v budoucnu záměrně vařit brambor vždy více, aby mu zbyly.

Zdroj: https://www.food.com/recipe/leftover-mashed-potato-pancakes-9054
Přidat na Seznam.cz