Nejoblíbenější příloha může vést až ke kómatu. Někdy je brambory lepší úplně vyhodit

Nejoblíbenější příloha může vést až ke kómatu. Někdy je brambory lepší úplně vyhodit

Víte, že některé druhy brambor pro vás mohou být jedovaté? Pokud ano, víte, které to jsou? Všechny druhy brambor obsahují solanin, který je bohužel toxický pro lidské tělo. Najdete ho v každé bramboře a v malé míře rozhodně vašemu tělu neublíží. Solaninem se ale můžete velmi snadno otrávit, pokud vaříte zelené brambory nebo takové, které již klíčí.

Solanin je přírodní, ale ve větším množství může tělo otrávit

Zdraví nebezpečná je pouze vysoká koncentrace této látky. V malém množství se vyskytuje solanin v každé bramboře a nemusíte se tak ničeho obávat. Pozor byste si ale měli dát v případě, že máte brambory zelené a chystáte se je uvařit. V takovém případě byste od toho měli upustit, protože tím do svého těla dostanete spoustu solaninu, který je nebezpečný.

Mohlo by vás zajímat:  Byty u parku v Praze nabízí dokonalé rodinné bydlení

Zelená barva v bramborách je způsobená vysokým množství chlorofylu, ale za nárůst může také solanin. Dbejte proto na správné skladování brambor – nikdy je nenechávejte na teplém nebo slunném místě. Pozor si dejte na brambory, které již začínají klíčit. Je někdy velmi těžké posoudit, jestli si brambory ještě můžete dát, nebo už je lepší je vyhodit.

Zdroj obrázku: Freepik

Jaké jsou příznaky otravy solaninem?

První příznaky otravy solaninem mohou být následující – průjem, zvracení, bolesti břicha nebo hlavy, horečka a nadměrné pocení. Jestli si vysokou hladinu solaninu udržíte po delší dobu, můžete se obávat i zdravotních komplikací, při kterých si budete muset zavolat lékaře. Otrava může způsobit záchvaty, srdeční komplikace nebo respirační problémy. Dostat se můžete i do kómatu.

Mohlo by vás zajímat:  Pozvěte podzim i k sobě do kuchyně. Sezónní zelenina vás okouzlí barvami i chutí

Kvalitní brambory, to je nejen správný nákup, ale také skladování. Je nutné vědět, jaké brambory si ještě můžete dát k jídlu a jakým se raději vyhýbat, abyste se neotrávili. V takovém případě můžete brambory například vyhodit na kompost. Otravu solaninem byste v žádném případě neměli podceňovat, a pokud vám bude špatně, zavolejte lékaře.

Zdroj: https://www.thedailymeal.com/eat/your-potato-poisonous-here-s-how-tell-if-its-toxic
Přidat na Seznam.cz