Ne všechno nádobí vydrží vysoké teploty. Pozor na druh materiálu i správné použití

Každá domácnost má doma v kuchyni několik sad nádobí. Většina z nás během času několik kusů nádobí rozbije a sady tak nejsou kompletní. Obyčejné sklenice jsou vyráběné ze sodného skla, které se může nalomit již od 60 stupňů.

Můžete si pořídit kvalitní nádobí z borosilikátového skla

Pokud chcete kvalitní nádobí, které vám vydrží i několik let, koukejte po materiálech, které vydrží vyšší teploty. Nádobí se vyrábí také z temperovaného nebo tepelně odolného skla. Ze silného skla se vyrábějí žáruvzdorné hrnce, které se nerozbijí na plynovém sporáku ani v troubě a vydrží až 400 stupňů Celsia.

Jestli máte obyčejné sklenice, je nutné ještě předtím, než do nich nalijete vroucí vodu, vložit kovovou lžičku a vodu nalévat velmi pomalu, aby sklenička nepraskla. Jestli chcete skleněné nádobí temperovat – což by se mělo udělat hlavně u nově zakoupeného – zabalte nejdříve každý kus nádobí do kousku látky. Dno kastrolu vystelte novinami nebo hadříkem. Do něj dejte zabalené sklenice otvory nahoru, nalijte do nich studenou vodu, zahřejte a na mírném ohni vařte dvě minuty.

Zdroj obrázku: Freepik

Na prasklé sklo můžete použít parafín

Temperované sklo nechte zchladnout, vyndejte sklenice z hrnce a otřete je. Kamenec můžete použít na kameninu, porcelán nebo i sklo. Na popraskaná místa ho naneste po zahřátí na ohni, aby se roztavil. Jestli se chystáte lít vroucí vodu do skleněného džbánu nebo jiné nádoby ze skla, dejte na ni vlhký hadřík.

Pokud máte doma kameninovou vázu, ze které uchází voda, můžete ji impregnovat. Použít můžete buď parafín, nebo stearin, což je svíčka rozpuštěná nad ohněm. Vnitřek vázy natřete vrstvou parafínu a počkejte, až ztuhne. Následně ještě postup opakujte a nechte dva dny uschnout. Vařící vodu lijte do studených skleněných sklenic co nejméně, raději využijte nádobí, které je přímo určené pro horkou vodu.

Zdroj: https://www.housebeautiful.com/lifestyle/cleaning-tips/how-to/g2372/mistakes-dishes-glassware/
Přidat na Seznam.cz