Navařit na dva dny dopředu se může vymstít. Některé jídlo se promění v jed

Navařit na dva dny dopředu se může vymstít. Některé jídlo se promění v jed

Plýtvání jídlem je jedním z velkých problémů 21. století. V některých případech byste si ovšem měli dobře rozmyslet, jestli si dáte pokrm, který jste uvařili předchozí den. Ukázalo se, že ohřívaná rýže nebo těstoviny mohou mít velmi negativní dopad na zdraví. Podívejte se, co byste měli jíst jedině v den, kdy jste potraviny připravili, a neměli byste je ohřívat, jinak riskujete své zdraví.

Škodlivé potraviny, které běžně jíme i druhý den

K nevratným změnám v kvalitě dochází u těstovin a rýže, stejně jako u dalších produktů na bázi obilovin. Stačí jen pár hodin při pokojové teplotě a začnou se v nich tvořit nebezpečné bakterie. Po dalším ohřevu pokrmu a jeho konzumaci se můžete setkat s nepříjemnou otravou, které si možná ani nevšimnete, protože má stejné příznaky jako běžné žaludeční potíže, ale je velmi nebezpečná.

Mohlo by vás zajímat:  Tlakový hrnec šetří čas i peníze. A jídlo v něm připravené je opravdová pochoutka
Zdroj obrázku: Freepik

Velmi nebezpečná bakterie, o které většina lidí nemá tušení

Bakterie B.cereus se nachází v půdě, vodě, rostlinách i prachu. Otrava touto bakterií způsobuje příznaky, které můžete snadno zaměnit za neduhy trávicího traktu, jako bolesti břicha, zvracení, plynatost nebo průjem. Nezní to příliš závažně, ale opak je pravdou. U některých jedinců se může nakažení touto bakterií rozvinout do sepse, zápalu plic, infekční endokarditidy nebo meningitidy.

Vařené těstoviny, které stojí několik dnů o pokojové teplotě, mohou obsahovat i další patogenní bakterie a plísně. Rýži a těstoviny byste ale i v lednici měli skladovat maximálně 24 hodin. Více než dva dny představují zdravotní riziko, protože se tam mohou vytvořit plísně a toxiny, které jsou pro naše tělo velmi nebezpečné a poškozují játra. Dávejte si velký pozor na to, jak dlouho máte doma tyto potraviny a jak je skladujete. Jídlo by mělo jít okamžitě po vychladnutí do lednice, abyste eliminovali množství bakterií a plísní, ale i přesto ho vždy zkonzumujte co nejrychleji.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/how-long-are-leftovers-good-for#signs-of-spoilage
Přidat na Seznam.cz