Na okurky zapomeňte. Nachystejte si letos zavařenou cuketu, přinášíme dva jedinečné recepty
Na zimu plníme police našich komor různými dobrotami. Pokud se nám podaří mít velmi úspěšnou úrodu cukety, rozhodně se vyplatí připravit zavařeniny i z této zeleniny. Ta se následně bude skvěle hodit jako doplněk k salátům, masu nebo rybám. Je navíc velmi zdravá a její chuť vám připomene léto.
Základní recept na zavařenou cuketu
Na přípravu zavařené cukety budete potřebovat 1 kg cukety, 3/4 litru vody, tři lžíce soli, lžíci cukru, polévkovou lžíci kyseliny citrónové, 10 stroužků česneku, bobkový list, pepř, snítky kopru. Cuketu omyjte a nakrájejte na plátky silné přibližně 1 cm. Můžete nakrájet i na sloupky. Do umytých sklenic vložte několik kuliček pepře, větvičku kopru a stroužky česneku. Potom pevně naskládejte cuketu.
Připravte si nálev tak, že do hrnce nalijete vodu se solí, cukrem, kyselinou citrónovou a bobkovým listem. Nalijte nálev do sklenic, zavřete je a pasterizujte 15 minut. Po vychladnutí sklenice přeneste na chladné a tmavé místo. Takto připravená cuketa vám vydrží celou zimu a vy můžete s radostí využívat jejích zdravotních výhod, kdykoli budete chtít.

Cuketa ve slaném nálevu s kari
Na přípravu budete potřebovat 1 kg cukety, 1/2 šálku lihového octa, 1 l vody, 1 šálek cukru, lžíci soli a tři čajové lžičky kari koření. Postup je přesně stejný jako u předchozího receptu až na to, že do nálevu přidáte kari koření. Tento recept na zavařenou cuketu dokáže ozvláštnit i to nejobyčejnější jídlo.
Tyto chutné zavařeniny jsou pro naše tělo velmi prospěšné. Cuketa má málo kalorií a je pokladnicí vitamínů C, K, PP a B1, jakož i draslíku, hořčíku a železa. Má také nízký glykemický index, takže ji mohou jíst diabetici a lidé bojující s inzulínovou rezistencí. Cuketa má velký vliv na trávení a je ideální pro lidi, kteří chtějí zhubnout nadbytečné kilogramy.
Zdroj: https://www.seriouseats.com/how-to-can-preserve-zucchini-recipe
