Malé kuličky hrášku je škoda nemít v jídelníčku. Jejich přínos pro zdraví je obrovský

Malé kuličky hrášku je škoda nemít v jídelníčku. Jejich přínos pro zdraví je obrovský

Zelený hrášek je zelenina, která obsahuje spoustu cenných vitaminů a minerálů. Proto se vyplatí ho mít ve svém jídelníčku. Najdete v něm kyselinu listovou, která je potřebná hlavně pro těhotné ženy. Obsahuje ale také vitamin C. Jak se projeví nedostatek těchto látek ve vašem těle? Zelený hrášek byste rozhodně měli přidat alespoň do salátů.

Jakými vlastnostmi vyniká zelený hrášek?

Zelený hrášek jsou vlastně semena nezralého hrachu. Jsou to zelené kuličky, které zrají v plochých luscích. Vaši prarodiče nebo rodiče určitě mají lusky na zahradě. Někdo miluje vyzobávání zelených kuliček z lusků, někdo dá raději přednost již hotovému produktu. V současné době je hrášek doplňkem právě salátů nebo omáček. Můžete si ho snadno na zahradě vypěstovat a mít ho k dispozici po celé léto.

Mohlo by vás zajímat:  "Šel jsem pro maso v akci, ale nebylo. Vedoucí supermarketu my vysvětlil, že musím lépe číst," přiznává Karel

Co všechno zelený hrášek obsahuje? Je to studnice cenných látek. Vitamin A nebo C, ale také další vitaminy, které prospějí vašemu zdraví. Kromě toho by hrášek měly konzumovat hlavně těhotné ženy, protože obsahuje kyselinu listovou, která má pozitivní vliv na vývoj plodu. Zelený hrášek je navíc skvělý v tom, že se po něm hubne. Budete se také cítit nasycení a zabráníte jeho konzumací zácpě.

Zdroj obrázku: Freepik

Nejlepší je čerstvý

Konzumace hrášku se doporučuje lidem, kteří se snaží zhubnout, ale měl by být základem zdravé stravy každého z nás. Snižuje chuť k jídlu, navíc se hodí do mnoha zeleninových salátů. Najdete v něm také vitamin B3, který snižuje hladinu cholesterolu. Díky tomu klesá riziko infarktu a udržíte si optimální hladinu krevního tlaku.

Mohlo by vás zajímat:  Rozlišit levé sluchátko od pravého je nesmírně snadné. Pomůže k tomu trik s kabelem

Zelený hrášek bude nejlepší konzumovat syrový, v létě na zahradě si ho hned můžete vyloupat do misky a během celého dne uzobávat. Můžete si ho také připravit na páře nebo zamrazit a využít ho tak v zimních měsících. Oblíbené jsou i konzervy, protože hrášek takto zpracovaný vydrží dlouhé měsíce.

Zdroj: https://www.webmd.com/diet/health-benefits-peas
Přidat na Seznam.cz