Luštěniny obohatí jídelníček cennými bílkovinami. Díky správné úpravě už vám z nich nebude těžko

Luštěniny obohatí jídelníček cennými bílkovinami. Díky správné úpravě už vám z nich nebude těžko

Luštěniny jsou oblíbené, ale často přeci jen podceňované potraviny. Jsou důležitou alternativou masa mezi vegany a vegetariány, ale obdivují je i ti, kteří se ve stravě neomezují na živočišné produkty. Bohužel nesprávné vaření luštěnin nejen ztěžuje jejich trávení, ale způsobuje i nepříjemné žaludeční potíže. Jak tedy luštěniny vařit, aby byly lépe stravitelné? Ukážeme vám, jak na to.

Zdroj bílkovin a vlákniny

Fazole, hrách nebo čočka patří mezi nejoblíbenější luštěniny. Dají se snadno konzumovat jako příloha, ale také z nich můžete vyrobit různé pasty nebo pokrmy napodobující maso.

Mohlo by vás zajímat:  Doma vyrobený prací prostředek je levný a poradí si i s velkými nečistotami

Proč jsou luštěniny tak oblíbené? Především proto, že jsou obrovským zdrojem bílkovin, které k životu nutně potřebujeme. Díky nim můžeme efektivně podpořit stavbu tkání, zlepšit trávicí procesy, ale také pomoci imunitě pracovat na plný výkon. Luštěniny jsou také velmi významným zdrojem vlákniny, která má příznivý vliv na trávení a napomáhá pročištění střev.

Bohužel někdy bývají luštěniny těžko stravitelné a navíc způsobují nepříjemné neduhy, zejména pak plynatost. Samozřejmě se jich nemusíte vzdávat, stačí se při vaření držet pár pravidel.

Mohlo by vás zajímat:  Sůl na chodnících škodí životnímu prostředí, agresivní je také pro vozidla
Zdroj obrázku: Freepik

Namáčení

Pokud chcete připravit pokrm obsahující luštěniny, měli byste je předem aspoň na pár hodin namočit. Proč? Především změknou a začne proces klíčení, který eliminuje antinutriční látky zodpovědné například za tvorbu plynatosti. Navíc se tím výrazně zkrátí proces tepelné úpravy.

Vaření

Je dobré pamatovat na to, aby se luštěniny vařily v dostatečném množství vody. Měly by být zcela ponořené a k tomu ještě asi dva až tři centimetry vody navíc. Aby se luštěniny vařily rovnoměrně, vyplatí se je ze začátku vařit na střední výkon hořáku a nejlépe pod pokličkou, teprve poté výkon snižte. Je možné, že se na povrchu může vytvořit pěna, tu je lepší pravidelně sbírat. Každé luštěniny se vaří jinak dlouho, ale obecně platí, že potřebují alespoň 20 minut, někdy i půl hodiny.

Zdroj: https://nutritionrefined.com/cooking-legumes/
Přidat na Seznam.cz