Lišky obohatí každé menu o zajímavou chuť i barvu. Správně je zamrazit ale může být oříšek

Lišky obohatí každé menu o zajímavou chuť i barvu. Správně je zamrazit ale může být oříšek

Lišky jsou jedněmi z nejoblíbenějších hub. Přidávají se do omáček, rizota i míchaných vajec a dalších pokrmů. Bohužel rostou jen po poměrně krátkou dobu, a tak si jejich milovníci často lámou hlavu, jak je uskladnit. Nejlepším způsobem je zamrazení, ale pokud ho neprovedete správně, může se stát, že lišky zhořknou a budou mít gumovou strukturu.

Vyberte ty nejlepší exempláře

K zamrazení vybírejte jen čerstvé houby s celými kloboučky bez rušivého zabarvení. Důkladně je očistěte, což může být obtížné, ale s většími exempláři vám to půjde lépe. Použijte k tomu kartáč nebo malý kartáček. Takové čištění bude sice zdlouhavější, ale z hlediska zachování chuti a pevnosti se jedná o nejbezpečnější způsob.

Mohlo by vás zajímat:  Olivový olej si poradí s přilepenou žvýkačkou, skvrnami od barvy i mšicemi na rostlinách

Lišky můžete také opláchnout pod tekoucí vodou, nemělo by to ale trvat příliš dlouho, protože lišky snadno absorbují vodu. Další metodou je namočení lišek na několik minut do hrnce naplněného teplou vodou s trochou soli. Nečistoty klesnou na dno misky, zatímco houby vyplavou blíže k hladině. Ihned po vyčištění lišky osušte papírovými utěrkami.

Zdroj obrázku: Freepik

Před zamrazením je tepelně upravte

Lišky se dají zamrazit v syrovém stavu, ale v praxi to velmi často vede ke změně chuti. Proto je lepší, když před zamrazením projdou tepelnou úpravou. Díky tomu si zachovají svou pružnou, křupavou strukturu a po rozmrazení nebudou hořké. Nejčastější tepelnou úpravou je blanšírování, kdy houby na dvě až tři minuty vhodíte do osolené vroucí vody a poté rychle opláchnete pod studenou vodou.

Mohlo by vás zajímat:  Čistý odtok v 6 jednoduchých krocích: bez chemie, a přitom efektivně

Dalším způsobem je desetiminutové osmažení na pánvi s nepřilnavým povrchem, jelikož se nesmí používat tuk. Lišky by měly pustit šťávu a znovu ji vstřebat. Posledním způsobem je vaření v páře, které by nemělo trvat déle než osm minut. Ať už zvolíte jakýkoliv způsob, vychladnuté houby vložte do zavíracích sáčků nebo plastových nádob. V mrazáku vydrží zhruba osm měsíců, delší skladování by mohlo způsobit hořkou chuť.

Zdroj: https://growyourpantry.com/blogs/mushroom-guides/the-comprehensive-guide-to-chanterelle-mushrooms
Přidat na Seznam.cz