Lednici má doma každý, ne každý s ní ale umí zacházet. Časté chyby ji ničí
Lednice je nejdůležitějším domácím spotřebičem. Ukládáme v ní většinu potravin, kterou potřebujeme zachovat delší dobu v čerstvém stavu. Pokud se ale o lednici nestaráme správně, mohou se v ní množit plísně, nebo nám dokonce může vypovědět službu. Zásadním pravidlem je nepřetěžovat její kapacitu. Pokud v ní budeme skladovat příliš mnoho jídla, bude hnít a plesnivět rychleji, jelikož nemá potřebný přísun vzduchu.
Zelenina patří do spodních polic
Potraviny skladujte ve vhodném obalu, ideálně v přírodních materiálech. Zeleninu a ovoce umístěte do spodních poliček, jelikož potřebují teplotu okolo deseti stupňů. Mléčné výrobky a uzeniny by se zase měly skladovat ve středních poličkách, upřednostňují teplotu o několik stupňů nižší než ovoce nebo zelenina.

Ve dveřích lednice skladujte máslo, dochucovadla a nápoje. Je zde teplota okolo deseti stupňů, což je pro ně ideální. Potraviny byste měli před umístěním do lednice roztřídit podle druhů. Uzeniny skladujte s uzeninami, zeleninu se zeleninou, mléčné výrobky s mléčnými výrobky a podobně. Díky tomu budou déle čerstvé a budou se pomaleji kazit.
Nezapomeňte na pravidelné čištění
Ledničku byste měli také pravidelně čistit, aby zůstala plně funkční. Co znamená pravidelně? Jednou týdně otřete police vlhkým hadříkem, důkladné mytí chladničky stačí provádět jednou za tři měsíce. Nejlepší je k čištění používat přírodní prostředky, protože se nevstřebají do potravin. Vyzkoušejte ocet, jedlou sodu, kyselinu citronovou a citron.

Samozřejmostí by mělo být také odmrazování. To provádějte jednou za několik měsíců. V případě, že máte novou chladničku, stačí jednou za rok. Většina moderních ledniček má funkci automatického odmrazování, což šetří čas i energii. V případě, že takovou funkcí vaše lednice nedisponuje, vyndejte všechny potraviny, vypojte lednici od přívodu elektřiny a nechte z ní veškerou vodu vykapat.
Zdroj: https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/HealthyLiving/food-safety-and-storage
