Lednice bude znovu zářit čistotou díky soli, jedlé sodě a octu
Lednice je v každé domácnosti vděčný pomocník. Je ale několik faktorů, které mohou její používání značně znepříjemňovat. Patří mezi ně například typický zápach anebo zbytky prošlých potravin. Se všemi těmito problémy si ale poradí pravidelná údržba. A co víc, nepotřebujte k ní ani žádné drahé čisticí prostředky. Bohatě vám totiž postačí běžné kuchyňské ingredience.
Na vytrvalé skvrny jedině sůl
Sůl je prakticky v každé kuchyni oblíbeným dochucovadlem. Může vám toho ale nabídnout daleko víc. Její jedinečné chemické složení totiž umožňuje skvělé čištění i odolnějších skvrn. Stačí, když smícháte vodu a sůl. Na jednu sklenici vody budete potřebovat jen pár lžic. Roztok pak naneste na problematická místa a nechte chvíli působit, aby sůl špínu narušila. Poté už je umyjte a uvidíte, že špína půjde dolů daleko líp.
Podobně by vám mohla fungovat i kyselina citronová či citronová šťáva. Ty jsou navíc známé pro své lešticí vlastnosti.
Ocet poslouží proti bakteriím i dalším nežádoucím mikroorganismům
Ocet je naředěná kyselina a funguje jako přírodní dezinfekce. Můžete si tak z něj připravit s vodou roztok, do kterého půjdou 3 díly vody a 1 díl octa. Směsí pak ledničku vytřete. Nemusíte ji už dále umývat čistou vodou ani ničím jiným. Pouze ji vysušte čistou utěrkou. Ocet v podobě tohoto domácího čisticího prostředku nezanechá v lednici ani svůj typický zápach.
Proti zápachu je jedlá soda perfektní volba
Jedlá soda je známá pro svoji schopnost pohlcovat pachy. V domácnosti má tak mnoho využití. Nejenže ji použijete na pečení, ale i na vyčištění gauče nebo například ledničky. Velice efektivní je její použití v pastě. Jedlou sodu smíchejte s vodou, dokud nebude mít požadovanou konzistenci, a poté naneste do lednice. Po chvíli stačí směs setřít. Stejně tak ji ale můžete používat i v její práškové formě.
Zdroj: https://batmaid.ch/blog/en/clean-disinfect-fridge-naturally