Domácímu česneku se ten kupovaný v ničem nevyrovná. Pěstovat lze i doma za oknem

Krásná a zdravá úroda je sen každého zahradníka. Česnek a kvasnice jsou nejlepšími spojenci

Je mnoho možností, kdy vám příroda pomůže více než chemické látky. Je to tak i na zahradě, kde nemusíte používat škodlivé pesticidy, ale stačí, když si ze spíže vezmete česnek a obyčejné pekárenské droždí.

Přírodní síla rovná se velká ochrana

Zahradní rostliny jsou neustále vystaveny škůdcům nebo různým chorobám. Používání pesticidů však nemusí být právě ta správná volba. Jsou škodlivé pro životní prostředí a rovněž pro člověka. Namísto toho stačí, když sáhnete po obyčejném česneku. Je známo, že česnek má silné antibakteriální účinky, a to nejen na lidské zdraví, ale i na zdraví našich rostlin. Česnek totiž obsahuje látku alicin, která zabraňuje růstu bakterií a hub. A organosírové sloučeniny, které mohou za silné aroma česneku, odpuzují škůdce a hmyz.

Mohlo by vás zajímat:  Maliny nebo rybíz už nikoho nepřekvapí, ale domácí angrešt si získá obdiv netradiční chutí

Stejnou ochranu vašich rostlin umí zajistit i pekárenské droždí. Jsou to v podstatě houby, které neškodí vašim rostlinám, ale vytlačují jiné patogenní mikroorganismy. Vytváří ochrannou bariéru a zabraňují tak chorobám, jako například šedé plísni a alternarióze. Kvasinky z droždí žijí s rostlinami v symbióze, a pomáhají jim dokonce i při vstřebávání živin ze země. A také samotné kvasnice jsou zdrojem mnoha vitamínů, bílkovin a minerálů. Proto se vyplatí používat droždí i jako hnojivo u mladých sazenic.

Zdroj obrázku: Freepik

Postřiky z těchto malých zázraků

Česnek a droždí můžete na zahradě použít v různých formách. My vám dáme recept na jednoduché postřiky, které vaší zahradě určitě prospějí. Česnekový extrakt se účinně vyrovná se mšicemi, roztoči nebo bílými vločkami. Ale také s bakteriálními a plísňovými onemocněními. Nadrobno si nasekejte nebo pomelte 200 gramů česneku a zalijte asi 10 litry vody. Dobře promíchejte a nechte odstát 24 hodin. Následně přelijte do ostřikovače a snažte se ho spotřebovat co nejrychleji, protože nemá dlouhou trvanlivost.

Mohlo by vás zajímat:  Mléko zachutná i našim rostlinám. Netradiční hnojivo je vyživí a ochrání před nemocemi

Postřik připravený z pekárenských kvasnic pomůže při boji s houbovými onemocněními, jako je šedá plíseň, hnědá hniloba, alternarióza nebo bramborová plíseň. Nejvíce pomáhá při ochraně jahod, okurek a rajčat. Rozpusťte si 100 gramů kvasnic v půl litru mléka a následně smíchejte s deseti litry vody. Je dobré listy postříkat z obou stran. Postřik by se měl aplikovat jednou týdně, nejlépe v bezvětrném a suchém počasí. Někdy přírodní přípravky nemusí být tak silné jako chemické, ale při pravidelném používání se určitě dostaví výsledky.

Zdroj: https://gardenerspath.com/plants/herbs/garlic-companion-plants/
Přidat na Seznam.cz