Každý den je vystavena plísním a bakteriím, přesto ji málokdo vyměňuje pravidelně

Každý den je vystavena plísním a bakteriím, přesto ji málokdo vyměňuje pravidelně

Houbička na nádobí je předmět, který používáme už dlouhé roky. Nezáleží na tom, jestli máte myčku nádobí, nebo nádobí myjete v ruce, houbička na nádobí je součástí každé kuchyně. Víte ale, jak ji čistit, dezinfikovat nebo jak často ji měnit? V houbičce se velmi často usazují bakterie a plísně, proto si povíme, jak ji nejen často měnit, ale také hloubkově čistit.

Houbička nemá dlouhou životnost, je nutné myslet na výměnu

Houbička na nádobí by rozhodně neměla stát dlouho ve vodě. Po každém mytí nádobí ji pečlivě vymáchejte a dejte na místo, kde se nedostane do kontaktu s vodou. Kuchyň by sice měla patřit mezi nejčistší místo v domácnosti, většinou tomu tak ale není, protože je s tím spousta práce. Kuchyňskou linku byste ale měli uklízet každý den, nejlépe po každém vaření.

Mohlo by vás zajímat:  Citron osvěží myčku nádobí. Zbaví ji nečistot i zápachu

V kuchyni se mohou snadno objevit bakterie a další nečistoty, které pak snadno ulpívají nejen na jídle, ale také na pomůckách, které využíváte při vaření. Na houbičku se pak dostanou při mytí nádobí. Proto je nutné ji pravidelně měnit, pokud ale nemáte tu možnost, můžete ji dokonce dezinfikovat, a tím prodloužit její životnost. I v takovém případě je ale nutné myslet na co nejdřívější výměnu.

Zdroj obrázku: Freepik

Uvnitř houbičky se vytvářejí houby a plísně

Pokud houbičku používáte několikrát denně, každý týden byste ji měli vyměnit. Uvnitř houby se totiž mohou snadno z vody a vlhkosti vytvořit plísně, které se pak přenesou na vaši pokožku a následně se dostanou také do jídla, které si připravíte. Na houbičku má největší vliv právě čistota vaší pracovní desky. Mnoho lidí ale místo výměny houbičku dezinfikuje.

Mohlo by vás zajímat:  Zbavte se natrvalo nepříjemného zápachu a osvěžte svůj domov oblíbenou vůní

Můžete ji polévat vroucí vodou, některé věří, že houbička bude čistá, pokud se vloží do mikrovlnné trouby nebo se na její čištění použijí chemické prostředky. Ty ale nejsou vhodné kvůli tomu, z čeho je houbička vyrobená. Množení bakterií a mikrobů tak můžete omezit pouze pravidelnou výměnou houbičky. Mějte vždy po ruce zásobu těchto pomocníků.

Zdroj: https://www.tasteofhome.com/article/this-is-how-often-you-should-replace-a-kitchen-sponge/
Přidat na Seznam.cz