Hlávkový salát je v jídelníčku nepostradatelný, správně uskladněný vydrží déle čerstvý
Listová zelenina, tedy hlávkový salát, rukola a jiná, není zrovna nejoblíbenějším jídlem u malých dětí a některých dospělých. Jedno je však jisté – je velmi zdravá a má opravdu velký vliv na vývoj mozku u dítěte. Jednoznačně bychom si měli dopřát salát všichni. Pokud salát či jinou listovou zeleninu kupujete, jistě jste si všimli, že rychle vadne. Je to způsobeno tím, že listová zelenina má větší listy, ze kterých se rychleji odpařuje voda, což se projevuje právě vadnutím. Jak listovou zeleninu skladovat?
Nejdříve něco málo k hlávkovému salátu
Jak jsme již zmínili, hlávkový salát je v našem jídelníčku nepostradatelný a měl by být součástí každodenní stravy. Obsahuje vitamíny C, E, B1, B2, také kyselinu listovou, hořčík, draslík, fosfor, vápník, železo, karoteny, zinek a jód. Karoteny se řadí mezi důležité antioxidanty, které by mělo tělo pravidelně přijímat. Hořčík má zase pozitivní vliv na nervovou soustavu a díky němu zvládnete stresové situace mnohem lépe.
Kyselina listová podporuje tvorbu žaludečních šťáv a je vhodná pro těhotné ženy a vývoj plodu – působí jako prevence vývojových vad. Hlávkový salát je také vhodný jako potravina při redukčních dietách. Obsahuje totiž malou energetickou hodnotu, a naopak obsahuje hodně vlákniny, která pomáhá zlepšovat střevní peristaltiku.
Jak hlávkový salát skladovat?
Aby salát vydržel dlouhou dobu čerstvý, doporučujeme ho uložit do lednice zabalený v papírové utěrce. Nízká teplota sníží ztrátu vody ze salátu. Odpařuje se pouze malé množství vody, které se sice ztrácí i ve studených podmínkách, ale je to pouze malé množství, které navíc zachytí papírový ručník. Ten navlhne a udrží vlhkost v blízkosti listů.
Zdroj: https://www.tasteofhome.com/article/tips-tricks-keep-lettuce-fresh/