Efektivní používání mrazáku šetří peníze i čas

Efektivní používání mrazáku šetří peníze i čas

Ušetřit a prodloužit trvanlivost jednotlivých potravin jsou zásadní důvody pro používání mrazáku. Mrazit se mohou různé druhy potravin včetně připravených pokrmů, což je cesta, jak zamezit plýtvání. Při správném postupu se prodlouží trvanlivost jednotlivých výrobků, protože si uchovávají po rozmrazení svou čerstvost i stejné chuťové a výživové vlastnosti. Zmrazené porce pak ušetří nemálo času a energie, usnadní přípravu rychlého oběda nebo večeře ve všední dny. Jak správně používat mrazák a čemu se vyhnout?

Maso, ryby, ovoce i zelenina

Co se může zamrazovat? Spotřebitelé často nemají ponětí a nevyužívají spotřebič plnohodnotně. V mrazáku se objevuje maso, ryby, ovoce nebo zelenina a samozřejmě připravené pokrmy, které se musí po dovaření nechat zchladnout a až poté zamrazit. Tímto způsobem se jídlo nezkazí. Nejvhodnější je rozdělení do jednotlivých porcí, tím se ušetří peníze i čas při následném rozmrazování. Ideální je použít tlustostěnné sáčky nebo uzavíratelné plastové nádoby.

Mohlo by vás zajímat:  Spáry mezi dlaždicemi budou opět zářit díky osvědčeným domácím prostředkům
Zdroj obrázku: Freepik

Evidence je nutná

Plný mrazák sáčků a krabiček, ale po vytažení se zjistí, že obsahují něco jiného? Důležité je veškeré balíčky popisovat, co se v nich ukrývá, a uvést samozřejmě datum zmrazení. Stejně jako je uvedené datum spotřeby u kupovaných výrobků, ani ty doma připravené nevydrží v mrazáku věčně. Mořské ryby se mohou skladovat v mrazáku až rok, maso přibližně 4 až 10 měsíců s ohledem na druh, máslo nebo pečivo pak 6 měsíců, hotové omáčky pouze měsíc, ostatní připravené pokrmy asi 4 měsíce. Pro ovoce a zeleninu platí taktéž maximální doba trvanlivosti v délce 12 měsíců.

Mohlo by vás zajímat:  Zamlžená okna trápí v zimě mnoho domácností. Příčin může být několik, vždy ale mají řešení

Vitamíny po celou zimu

A jakým způsobem docílit toho, aby si zelenina uchovala všechny své přednosti, zejména vitamíny a minerály? Vhodným způsobem je blanšírování, kdy se jednotlivé kousky vloží do vroucí vody a následně zchladí. Naopak čerstvé bylinky ze zahrádky se po omytí mohou vložit do tvořítka na led a zalít vodou, pak už jen stačí používat jednotlivé kostky. Obdobným způsobem se může zamrazovat připravený vývar, jednotlivě se pak hodí při přípravě polévek nebo omáček.

Zdroj: https://www.thepioneerwoman.com/food-cooking/cooking-tips-tutorials/a35173763/how-to-take-full-advantage-of-your-freezer/
Přidat na Seznam.cz