Dřevěné nádobí a doplňky do kuchyně potřebují jemnou péči

Dřevěné nádobí a doplňky do kuchyně potřebují jemnou péči

Dřevo nachází nesčetně využití a jedním z nich jsou různé doplňky nebo nádobí v kuchyni. Asi nikomu nechybí doma dřevěné prkénko, v šuplíku naběračka nebo ve skříni miska či servírovací talíř z téhož materiálu. V mnohých domácnostech se nachází také příbory s dřevěnými rukojetěmi, které slouží pro konzumaci pokrmů. Dřevěné kuchyňské náčiní má nejen krásný rustikální vzhled, ale současně velmi praktickou funkci, protože nepoškozuje teflonový povrch hrnců a pánviček. Jak ale o tento typ kuchyňského příslušenství pečovat?

Do myčky? Ani náhodou!

Spojení dřeva a vody může skončit pro nádobí fatálně, proto se jej nedoporučuje vkládat do myčky. Horká voda, pára a dlouhé minuty ve vlhku mohou způsobit, že se dřevo poškodí, ztratí barvu nebo se zcela rozpadne na třísky. Dřevo navíc funguje jako pohlcovač různých pachů, současně může nasát chemické přípravky, takové prkénko je pak zcela na vyhození, protože nadále nejde používat.

Mohlo by vás zajímat:  Uklidit celý dům nemusí být fuška. Stačí zavést několik úklidových pravidel
Zdroj obrázku: Freepik

Bezpečné sušení zabrání kroucení

Dřevěné misky nebo talíře se používají na suché potraviny, chipsy, snacky nebo oříšky, proto je stačí omýt v ruce a nechat dobře vysušit. U prkének nebo příborů je možné použít k očistě houbičku s mycím prostředkem na nádobí a dokonale zbavit povrch nečistot a mikrobů. Po omytí se musí dřevěné nádobí dobře usušit, vhodné je zavěšení na háček nebo opření prkénka o stěnu kuchyňské linky, tímto způsobem se zabrání kroucení a krabacení. Nepomáhá sušení horkým vzduchem nebo na topení, kde může dojít k nevratnému poškození dřevěných částí.

Mohlo by vás zajímat:  Čistý odtok v 6 jednoduchých krocích: bez chemie, a přitom efektivně

Olej pro zachování krásy

Jakým způsobem pak očistit skvrny a zbavit například prkénko zápachu? Pomůže ošetření citronovou šťávou, octovým roztokem nebo směsí jedlé sody, vody a mýdla. Po důkladném omytí se nechá nádobí uschnout. Občas se musí dřevěné nádobí a příslušenství ošetřit olejem, mohou se použít koupené oleje nebo směsi s voskem, ale také běžný jedlý olej. Tímto způsobem se prodlouží životnost, ale také krása a lesk, současně se dřevo ochrání před vlhkostí nebo pronikáním různých patogenů z potravin.

Zdroj: https://www.earlywooddesigns.com/pages/how-to-clean-wood-utensils
Přidat na Seznam.cz