Domácí majonézu nic nenahradí. Nejen bramborovému salátu dodá opravdový šmak
Kupovaná majonéza do vánočního bramborového salátu? Proč si kazit delikátní chuť zvýrazňovači, konzervanty a přidanými látkami, když si můžete vyrobit domácí! Vlastní majonéza má sametovější a přirozenější konzistenci, k tomu mnohem výraznější chuť, kterou si navíc můžete upravit podle svých preferencí. A použít lze nejen do bramborového salátu, ale také do sendvičů a na chlebíčky nebo jako základ dipů. Postup je navíc velmi snadný a přípravu zvládne úplně každá hospodyňka!
Vždy po ruce
Zapomněli jste koupit majonézu, po které celá rodina šílí? Doma si ji můžete vyrobit sami, nehledě na otevírací dobu obchodů, k tomu jí můžete dát říz takový, jaký chcete. Raději řidší konzistenci na dipy nebo hutnější na plnění vajec? Při vlastní výrobě si můžete tuhost majonézy upravit, stejně jako množství přidané soli nebo dalších ingrediencí. Doma vyrobenou majonézu můžete uchovávat v ledničce až sedm dní. Ale věřte, že tak dlouho nikdy nevydrží, protože její podmanivá chuť si získá každého a zmizí hned poté, co ji připravíte. Na výrobu navíc nebudete potřebovat nic, co byste doma běžně neměli!
Ingredience
Co tedy budete na delikátní domácí majonézu kromě mixéru nebo ručního šlehače a hluboké misky potřebovat? Připravte si tyto ingredience:
- 1 vejce,
- 1 lžičku hořčice (dijonské),
- 1 hrnek řepkového oleje,
- 1 lžičku citronové šťávy,
- 1/2 lžičky cukru,
- špetku soli a pepře.
Příprava
Všechny ingredience vyndejte asi hodinu před použitím z chladničky, aby měly pokojovou teplotu. Vajíčko přelijte horkou vodou, abyste se zbavili nečistot nebo různých patogenů. Poté jej rozklepněte do hluboké misky, osolte a opepřete.
Přidejte hořčici, cukr a citronovou šťávu a postupně všechny přísady smíchejte za pomoci elektrického ručního šlehače nebo mixéru. Nejprve mixujte na nižší otáčky, poté přidávejte na rychlosti, směs bude lehce nabývat na objemu.
Během mixování přilívejte opatrně po kapkách olej. Po chvilce vznikne hladká a jemná majonéza, kterou můžete okamžitě použít na přípravu studených pokrmů. Pro použití majonézy jako dip lze přidat česnek, křen, kopr nebo různé druhy pepře, namísto citronové šťávy pak stejné množství vinného octa.
Zdroj: https://www.jamieoliver.com/recipes/eggs-recipes/my-beautiful-mayo/