Domácí majonéza obsahuje pouze několik přísad. V malém množství nijak neškodí
Ano, majonéza zdaleka nepatří mezi nejzdravější potraviny a nutriční specialisté nebudou skákat radostí, když se jim přiznáte, že pro ni máte slabost. Ale tak už to bývá – ty nejlepší pochutiny zkrátka nepatří na zdravý jídelníček. Na druhou stranu si můžete majonézu dopřávat jen v rozumném množství. A nahradit kupovanou, průmyslově vyráběnou hmotu, která často nemá s opravdovou majonézou mnoho společného. Příprava domácí majonézy je opravdu snadná.
Hotovo za deset minut
Kromě toho, že to není žádná věda, nepotřebujete ani žádné speciální suroviny. Vystačíte si se třemi vaječnými žloutky, čtvrtlitrem slunečnicového nebo olivového oleje, lžičkou dijonské hořčice a šťávou z poloviny citronu. A špetkou soli na dochucení. Osolená vejce jednoduše vyšleháte s hořčicí, zakápnete citronovou šťávou a za stálého šlehání přidáváte po malých dávkách olej. Během zmíněných deseti minut získáte krásnou a lesklou domácí majonézu. Bez éček, konzervantů a dalších zbytečných složek.
Ochucené varianty
Domácí majonézu můžete snadno dochutit tak, aby se k vašemu oblíbenému pokrmu hodila ještě lépe. Milovníci asijské kuchyně mohou do majonézy přimíchat wasabi prášek rozpuštěný v troše vody. Naopak fanoušci středoevropských receptů uvítají variantu s uzenou červenou paprikou, která se skvěle hodí třeba na chlebíčky. A tzatziki zase připomene majonéza s nadrobno nakrájeným čerstvým koprem.
Co když majonézu nestihnete zkonzumovat?
Domácí majonézu je pochopitelně nutné spotřebovat neprodleně, bez průmyslové chemie nevydrží ani v lednici. Ale nevěšte hlavu, pokud máte klasickou majonézu bez dalších příchutí, můžete ji využít jako léčebnou kúru na suché a lámavé vlasy. Stačí do ní přimíchat žloutek, nanést na vlasy a před umytím ji nechat několik hodin působit. Nejlépe přes noc. Po umytí teplou vodou bez šamponu své vlasy nepoznáte, budou krásné a lesklé.
Zdroj: https://www.bbcgoodfood.com/recipes/basic-mayonnaise