Domácí kvas posílí imunitu jako nic jiného. Čerpat jeho sílu můžete až 4 týdny
Ceny potravin stále stoupají, a tak se mnozí z nás snaží posílit si imunitu vším, co se dá. Jednou z možností, jak si přirozeně posílit imunitu a ještě k tomu zlepšit své trávení, je domácí kvas. Jeho příprava vám zabere pár minut a vy si můžete vychutnat zdraví ve sklenici.
Příprava domácího kvasu
Na domácí kvas budete potřebovat 1,5 kg celozrnného chleba pečeného z přírodního kvásku, 5 l pramenité vody, 10 g droždí, půl šálku cukru nebo přírodního vícekvětého medu, rozinky podle chuti. Chléb nakrájejte na plátky a opečte v troubě, dokud nezhnědnou.
Vystydnutý chléb rozdrťte v rukou a vhoďte do velké skleněné nádoby, nalijte vodu, přidejte droždí a med nebo cukr rozpuštěný ve vodě. Uzavřenou nádobu nechte 3 dny na teplém místě. Kvas přelijte přes sítko do lahví (plňte maximálně do 3/4 kapacity láhve, protože tekutina bude kvasit). Do každé láhve hoďte pár rozinek a zašroubujte. Kvas připravený tímto způsobem a uložený v chladničce vydrží 4 týdny.
Posílení imunity
Kvas je cenným zdrojem vitamínů B podporujících činnost nervového systému, jakož i dvou vitamínů s antioxidačními vlastnostmi. Mluvíme o vitamínu E, který je důležitý pro inhibici procesů předčasného stárnutí buněk, a vitamínu C, který posiluje imunitní systém. Jeho účinek je posílen dvěma minerály přítomnými v kvasu (zinek a selen), které mají také imunomodulační vlastnosti (posilují imunitu).
Stojí za to jej zahrnout do stravy nejen k posílení těla a profylakticky, ale také při léčbě chronických onemocnění. Kvas se doporučuje zejména diabetikům, lidem postiženým srdečními, revmatickými a rakovinnými onemocněními. Doporučuje se sportovcům a každému, komu záleží na vitalitě kdykoli během roku. Stojí za to mít ho po ruce při nachlazení a jiných infekcích horních cest dýchacích. Je nápomocný při migrénách.
Zdroj: https://practicalselfreliance.com/kvass-recipe/