Čištění sporáku je díky domácím prostředkům otázka chvíle
Kuchyň jako místo, ve kterém připravujeme jídla, je potřeba udržovat čistou. Některá místa ale mohou být na úklid o něco náročnější než jiná. Právě sporák je jedno z těch, do kterých se nám často nechce. Dlouhé odkládání problém akorát zvětší, proto velké skvrny zkuste vždy odstranit co nejdříve. V dnešním článku vám přinášíme tipy, díky kterým přestane být údržba tohoto problémového místa takovým strašákem.
Ocet jako přírodní prostředek na čištění
Zaschlá špína a mastnota, které se na sporáku často vyskytují, jsou ideálním útočištěm pro řadu bakterií, virů a patogenů. Ty, obzvlášť v kontaktu s připravovaným jídlem, mohou být našemu zdraví nebezpečné. To je hlavní důvod, proč je třeba sporák těchto mikroorganismů pravidelně zbavovat. V čisté kuchyni se nám bude také daleko lépe pracovat.
Pro odstranění těchto patogenů je dobré použít dezinfekční prostředek. Právě tuto funkci splní i obyčejný ocet, který se vyskytuje ve většině kuchyní. Je to totiž kyselina, takže organismy přirozeně zabíjí. Ocet zřeďte vodou a na postižená místa naneste. Nechte chvíli působit, aby do nečistot pronikl, a poté setřete a vyleštěte.
Soda na tvrdohlavé nečistoty
Opakem octa je soda. Ta zase funguje na bázi zásadité reakce. Zároveň je také díky své struktuře mírně abrazivní. Dávejte tak pozor na to, v jaké formě ji používáte, abyste si spotřebič nepoškodili. Ideálním způsobem je sodu smíchat s vodou do formy pasty. Tu opět nechejte chvíli působit, než ji smyjete.
Na lesk klidně autovosk
Pokud máte problém sporák vyleštit a rychle se vám na něm znovu objevují nečistoty, zkuste použít vosk. Právě tím můžete po důkladném vyčištění sporák naleštit. Bude odpuzovat vodu, takže se vám na něm nebudou formovat nevzhledné skvrny tak rychle, a ještě k tomu propůjčí vašemu spotřebiči nový vzhled.
Zdroj: https://brendid.com/worlds-best-oven-cleaner-8-homemade-natural-oven-cleaners-tested/