Čerstvé bylinky kdykoli po ruce: bylinková zahrádka se vejde na každý parapet

Čerstvé bylinky kdykoli po ruce: bylinková zahrádka se vejde na každý parapet

Chcete-li vytvořit mistrovské kulinářské dílo, musíte mít po ruce ty správné ingredience a bylinky. Čerstvým bylinkám na dochucení se vyrovná jen máloco, proto je dobré mít doma za oknem svůj vlastní malý záhonek. Které bylinky se dají úspěšně pěstovat v kuchyni? Vyzkoušejte třeba koriandr, kopr, petržel nebo rozmarýn.

Koriandr a kopr

Koriandr se pěstuje velmi snadno, potřebuje pouze lehkou, nepříliš kyselou půdu. Semena je třeba vysévat do květináče do řádků a pravidelně zalévat. Sazenice se objeví během několika týdnů po výsadbě. Další neocenitelnou bylinkou je kopr. Pěstuje se velmi snadno, má rád sluneční záření, potřebuje pravidelnou zálivku a doporučuje se ho dvakrát měsíčně přihnojit minerálním hnojivem.

Mohlo by vás zajímat:  Spálenou žehličku není nutné vyměnit za novou. Pomocí domácích prostředků ji snadno vyčistíte

Nepostradatelnou bylinkou v kuchyni je petržel. Před výsadbou je třeba namočit semínka na jeden den do vody. Zasejte je zhruba půl centimetru pod zeminu a květináč dejte na tmavé místo. Zalévejte každý druhý den. Když se objeví první lístky, přesuňte květináč na parapet blízko zdroje světla. Semena rozmarýnu je nejlepší zasadit do vlhké půdy v malých květináčích hlubokých asi 15 centimetrů. Je důležité udržovat substrát vlhký a dopřát rostlině čas od času čerstvý vzduch.

Mohlo by vás zajímat:  Tipy pro efektivnější používání myčky nádobí
Zdroj obrázku: Freepik

Šalvěj a meduňka

K pěstování šalvěje potřebujete pouze plastový kelímek, ale když rostlinka povyroste, potřebuje nádobu o objemu alespoň 1,5 litru. Stejně jako u rozmarýnu je třeba semínka zasadit do vlhké půdy. Pokud chcete pěstovat tymián, nejprve půdu zvlhčete rozprašovačem. Semínka zakryjte vrstvou zeminy a udržujte ji přiměřeně vlhkou.

Meduňku zasaďte do řady a zalévejte dvakrát až třikrát týdně. Pokud chcete, aby měla více listů, odřízněte květy, jakmile se objeví. Poslední rostlinou vhodnou pro pěstování v kuchyni je oregano. Potřebuje hodně slunečního záření a zálivku třikrát až čtyřikrát týdně. Na půdu je oregano nenáročné.

Zdroj: https://www.thespruce.com/plant-a-kitchen-herb-garden-1762222
Přidat na Seznam.cz