Modern Kitchen Composition With Healthy Ingredients

Bylinky nasbírané do zásoby budou k dispozici po celý rok

Léto je obdobím plným slunce, barev a vůní, které nás lákají ven do přírody. Jedním z nejkrásnějších aspektů léta je bohatství bylin, které rozkvétají v zahradách a na polích. Tyto aromatické rostliny nejenže obohacují naše smysly, ale také nám poskytují mnoho přínosů pro zdraví a kulinářské umění. Abychom si mohli vychutnat jejich blahodárné účinky po celý rok, můžeme si bylinky natrhat a uložit do zásoby.

Které bylinky natrhat do zásoby?

  • Máta: Máta je osvěžující bylinkou s příjemnou vůní a chutí. Můžete ji použít k přípravě nápojů, jako je mátový čaj nebo sirup. Navíc má máta i léčivé vlastnosti a může pomoci při trávicích potížích.
  • Rozmarýn: Rozmarýn je aromatická bylina s intenzivní vůní a chutí. Můžete ho přidat do marinád, omáček, pečených jídel nebo připravit rozmarýnový olej. Rozmarýn také obsahuje antioxidanty a má antibakteriální účinky.
  • Bazalka: Bazalka je významná bylina v italské kuchyni a její vůně je nepřehlédnutelná. Používá se do pesta, omáček, salátů a mnoha dalších pokrmů. Můžete si také připravit skvělý domácí bazalkový olej.
  • Levandule: Levandule je aromatická bylina s příjemnou vůní. Je často používána pro aromaterapii, ale také můžete využít jejích květů do bylinných čajů nebo dezertů. Levandule má uklidňující účinky a pomáhá při úzkosti a nespavosti.
  • Citronová máta: Citronová máta má osvěžující vůni a chuť podobnou citronu. Je skvělá pro přípravu osvěžujícího čaje nebo koktejlů. Můžete také zkusit připravit sirup pro přípravu domácí limonády.
Mohlo by vás zajímat:  Promočené boty mohou být už ráno suché. K usušení pomůžou obyčejné věci
Zdroj obrázku: Freepik

Vychutnejte si sklizené bylinky po celý rok

Aby si bylinky zachovaly svou svěžest a chuť, můžete je sušit nebo mrazit. Sušení je tradiční metoda, kdy bylinky pověsíte nebo rozložíte na papírovou utěrku na suché místo. Poté je můžete uložit do sklenic nebo dóz do sucha a temna. Při zmrazování bylinky nasekejte nebo nechte celé a umístěte je do mrazicích sáčků a uložte do mrazáku, kde vám vydrží do další bylinkové sezóny.

Tímto způsobem budete mít bylinky po celý rok k dispozici a můžete je využít při vaření nebo přípravě osvěžujících nápojů. Přírodní bylinky dodají pokrmům jedinečnou chuť a prospějí i vašemu zdraví.

Zdroj: https://www.woodlandtrust.org.uk/blog/2021/06/foraging-in-june/, https://www.mountsinai.org/health-library/herb/peppermint, https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ejlt.201600439, https://www.britannica.com/plant/basil, https://www.verywellmind.com/lavender-for-less-anxiety-3571767,
Přidat na Seznam.cz