Bylinky nasbírané do zásoby budou k dispozici po celý rok
Léto je obdobím plným slunce, barev a vůní, které nás lákají ven do přírody. Jedním z nejkrásnějších aspektů léta je bohatství bylin, které rozkvétají v zahradách a na polích. Tyto aromatické rostliny nejenže obohacují naše smysly, ale také nám poskytují mnoho přínosů pro zdraví a kulinářské umění. Abychom si mohli vychutnat jejich blahodárné účinky po celý rok, můžeme si bylinky natrhat a uložit do zásoby.
Které bylinky natrhat do zásoby?
- Máta: Máta je osvěžující bylinkou s příjemnou vůní a chutí. Můžete ji použít k přípravě nápojů, jako je mátový čaj nebo sirup. Navíc má máta i léčivé vlastnosti a může pomoci při trávicích potížích.
- Rozmarýn: Rozmarýn je aromatická bylina s intenzivní vůní a chutí. Můžete ho přidat do marinád, omáček, pečených jídel nebo připravit rozmarýnový olej. Rozmarýn také obsahuje antioxidanty a má antibakteriální účinky.
- Bazalka: Bazalka je významná bylina v italské kuchyni a její vůně je nepřehlédnutelná. Používá se do pesta, omáček, salátů a mnoha dalších pokrmů. Můžete si také připravit skvělý domácí bazalkový olej.
- Levandule: Levandule je aromatická bylina s příjemnou vůní. Je často používána pro aromaterapii, ale také můžete využít jejích květů do bylinných čajů nebo dezertů. Levandule má uklidňující účinky a pomáhá při úzkosti a nespavosti.
- Citronová máta: Citronová máta má osvěžující vůni a chuť podobnou citronu. Je skvělá pro přípravu osvěžujícího čaje nebo koktejlů. Můžete také zkusit připravit sirup pro přípravu domácí limonády.
Vychutnejte si sklizené bylinky po celý rok
Aby si bylinky zachovaly svou svěžest a chuť, můžete je sušit nebo mrazit. Sušení je tradiční metoda, kdy bylinky pověsíte nebo rozložíte na papírovou utěrku na suché místo. Poté je můžete uložit do sklenic nebo dóz do sucha a temna. Při zmrazování bylinky nasekejte nebo nechte celé a umístěte je do mrazicích sáčků a uložte do mrazáku, kde vám vydrží do další bylinkové sezóny.
Tímto způsobem budete mít bylinky po celý rok k dispozici a můžete je využít při vaření nebo přípravě osvěžujících nápojů. Přírodní bylinky dodají pokrmům jedinečnou chuť a prospějí i vašemu zdraví.
Zdroj: https://www.woodlandtrust.org.uk/blog/2021/06/foraging-in-june/, https://www.mountsinai.org/health-library/herb/peppermint, https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ejlt.201600439, https://www.britannica.com/plant/basil, https://www.verywellmind.com/lavender-for-less-anxiety-3571767,