Bílý povlak v nakládaných okurkách nemusí znamenat plíseň. Často se jedná o přirozený jev
Lahodné, správně dochucené a křupavé nakládané okurky jsou oblíbenou přílohou k masitým pokrmům, chlebíčkům nebo salátům. Připravují se během léta, abychom si je mohli vychutnávat i v zimě. Jenže po otevření zavařovací sklenice nás někdy může čekat nemilé překvapení v podobě plísně. Proč k tomu dochází a co dělat, aby okurky nezplesnivěly?
Je to opravdu plíseň?
Především je třeba umět plíseň rozpoznat od neškodného povlaku. Pokud se ve sklenici objeví tenká homogenní vrstva bílého povlaku, nejedná se o plíseň, ale o normální jev, ke kterému dochází vlivem fermentace v důsledku činnosti bakterií mléčného kvašení. Takové okurky můžeme s klidem jíst, nejedná se o nic škodlivého a okurky tedy nemusíme hned vyhazovat.
Pokud se ale objeví bodové skvrny v bílé, šedé nebo zelené barvě a jsou silnější než tenký fermentační povlak, máme co do činění s plísní. Postižené okurky jsou pak měkké a při doteku se rozpadají. O přítomnosti plísně svědčí i to, že lák okurek pění a nepříjemně zapáchá. Takové okurky rozhodně nejsou vhodné ke konzumaci a bude lepší je ihned vyhodit.

Co dělat proti plesnivění?
Hlavním důvodem pro plesnivění okurek je nedostatečné pokrytí lákem, který je chrání před rozkladem, a pokud je ho málo, okurky zplesniví. Na vině může být i nesprávné vkládání okurek – měly by být těsně u sebe, aby po zalití nevyplavaly na hladinu. Do nakládaných okurek je také vhodné přidat trochu cukru. Ten má konzervační účinek podobně jako sůl, takže okurky udrží déle v poživatelném stavu, pevné a chutné.
Nejlepší je vybírat k nakládání okurky dobré kvality a jedné odrůdy. Před nakládáním zeleninu alespoň na 30 minut namočte do studené vody, díky tomu budou pevnější. Sklenice a víčka byste před použitím měli důkladně umýt a sterilizovat horkou vodou. Zavařené okurky musí být pevně uzavřené, proto dobře zkontrolujte víčka, zda nejsou promáčklá.
Zdroj: https://www.thehealthyjournal.com/faq/what-is-the-white-stuff-on-my-pickles
