Prkenko

Aby kuchyňské prkénko vydrželo dlouho krásné a bez zápachu, je nutné o něj dobře pečovat

Jakými způsoby byste měli pečovat o své prkénko v kuchyni, ať už je dřevěné, nebo plastové? Správná péče je klíčová pro jeho dlouhou životnost. Na prkénko se dostane mnoho potravin nejrůznějšího typu, některé z nich mají výraznou vůni, která se na prkénku může držet opravdu dlouho. Typickým příkladem jsou třeba ryby, jejichž zápach vydrží na prkýnku až několik dnů, a pak může být problém na něm cokoli krájet, protože vše načichne rybinou. Je proto dobré vědět, jaké triky můžete využít, abyste mohli prkénko používat každý den a nemuseli se bát na něm něco krájet.

Mohlo by vás zajímat:  Při praní ručníků je nutné dodržet několik zásad. Jedině pak zůstanou hebké a savé
Zdroj obrázku: Freepik

Dřevěné prkénko

Ať už máte doma klasické prkénko, nebo to z bambusu, musíte mu věnovat dostatečnou péči. To znamená, že byste jej měli po každém použití důkladně umýt pod teplou tekoucí vodou, použít můžete i trochu jaru. Hned po domytí prkénka jej nezapomeňte důkladně osušit a nechat na vzduchu doschnout. Může se vám zdát na povrchu suché, ale vlhkost se může držet ve středu prkénka, které po zavření do skříně může velmi jednoduše zplesnivět. Pokud jste na tomto prkénku připravovali ryby nebo jiné výrazné potraviny, měli byste se zbavit vůně, která se do prkénka zažrala. V tomto případě jej posypte solí, nechte působit přes noc a pak umyjte. Jednou za měsíc prkénko potřete olejem, který prodlouží jeho životnost.

Mohlo by vás zajímat:  Myčka na nádobí si zaslouží pravidelnou péči, jedině tak bude stále čistá a voňavá
Zdroj obrázku: Freepik

Plastové prkénko

Pokud nejste zastánci přírodních materiálů, pravděpodobně máte doma spíše prkénko plastové, neboť o toto prkénko je mnohem snazší pečovat. Není tak náročné jej umýt, stačí ho vložit do myčky, a hůře se na něm drží specifické vůně některých potravin. Pokud vás ale i tak začne trápit zápach linoucí se z prkénka, napusťte dřez nebo lavor vodou, přidejte ocet a nechte prkénko několik hodit ponořené v tomto roztoku. Ocet by měl všechny zápachy pohltit. Pak už stačí jen prkénko opláchnout od octa a můžete jej začít znovu používat.

Zdroj: https://www.simplyrecipes.com/a_guide_to_cutting_board_materials_and_which_one_to_choose/
Přidat na Seznam.cz