63912

„Pro příště víte, že máte zůstat doma u televize. Váš syn ruší celý film,“ bylo nám řečeno během návštěvy kina

S dítětem do kina? Na jednu stranu si říkáte, že by to mohla být zábava a zajímavé trávení volného času. To ale platí jen za předpokladu, že potomek bude hodný. To se nestane vždy.

Někdy bych chtěla zažít dítě, které je v divadle nebo kině po celou dobu produkce zcela klidné. Které jenom sedí, dívá se a mlčí. Myslela jsem, že je normální, že dítě v kině trochu „zlobí“. Očividně je to jinak.

Ten den, kdy jsem se rozhodla vzít svého čtyřletého syna poprvé do kina, si budu pamatovat ještě dlouho. Doma u televize se syn na pohádky dívá bez problémů, tak jsem si řekla, že kino bude pro nás skvělý zážitek. Byl z toho nadšený a já se těšila, jak si to společně užijeme. No, teď už vím, že to byla chyba. I když si pořád nemyslím, že tak velká, jak si mysleli ostatní.

Mohlo by vás zajímat:  Praní ložního prádla má svá pravidla. Díky jejich dodržování bude stále krásné a hebké

Prvních pár desítek minut bylo vše v pořádku. Syn seděl, díval se na film a vypadalo to, že si to užívá. Ale pak se začal projevovat jeho „vnitřní hlas“. On je takový dětský neposeda. Začal se vrtět, povídat si sám pro sebe a občas i trochu hlasitěji reagovat na scény ve filmu. Pro mě to nebylo nic neobvyklého, protože je to přece jenom dítě. A takhle se chová i doma. Ale začalo to trochu gradovat, chvíli chtěl jíst, potom zase pít, potom chodit po kině. No prostě dítě. Nic divného.

Mohlo by vás zajímat:  Pelíšek pro domácího mazlíčka snadno, rychle a zdarma. Stačí jenom obyčejná krabice a nepotřebné staré tričko

Co mě ale opravdu zaskočilo, byly reakce ostatních diváků. Místo pochopení, nebo aspoň ignorování situace na nás začaly lítat pohledy plné nelibosti. A jako by to nestačilo, jedna žena se neudržela a oslovila mě přímo. „Když se neumí chovat, nikam s ním nechoďte. Kazíte to všem,“ řekla mi ostře. V tu chvíli jsem cítila směsici rozčarování a zlosti. Nebylo to příjemné. Samozřejmě chápu, že lidé přišli do kina za zábavou, ale přece jen byl to film pro děti a můj syn se choval tak, jak se chovají čtyřleté děti.

Mohlo by vás zajímat:  Repasovaný počítač jako rozumná volba pro běžnou domácnost? Jednoznačně!

Snažila jsem se uklidnit syna a současně jsem ho nechtěla kvůli jedné nepříjemné situaci odradit od kina. Nakonec jsme kino předčasně opustili. Neměla jsem zájem o to, aby na nás snad někdo zavolal personál kina a my byli vyvedeni. Opravdu nechápu, co se ostatním nezdálo. Mohla bych napsat romány o tom, jak nemístně se baví v kině někteří dospělí. Ale že bude někdo vytýkat dětinskost a chování čtyřletému dítěti? To opravdu nevím, co je to za lidi.

Zdroj: Autorský text, e-mailový příspěvek.
Přidat na Seznam.cz