Modern Cozy House Modern Style With Garage Sale Rent With Garden Lawn

Fasáda domu potřebuje pravidelné čištění a údržbu

O fasádě je možné říct, že je třešničkou na dortu, co se vzhledu domu týká. Správně zvolená barva mu dodá šmrnc a osobitost. Fasádníci jsou toho názoru, že o fasádu je nutné se starat stejně jako o ostatní části nemovitosti. Už po dvou třech letech od jejího dokončení se objevují první nedokonalosti. Jak se jich zbavit?

Co může za nedokonalosti fasády

Prvních pět až sedm let pravděpodobně nebudete muset na fasádu ani sáhnout, je-li kvalitně a pečlivě zhotovená. Možná se ale na ní začnou množit mikroorganismy, plísně a různé houby, které se na jejím vzhledu negativně podepíšou. Záleží na tom, kde se váš dům nachází.

Mohlo by vás zajímat:  Túje pěstované v květnících potřebují speciální péči. Vydané napospas mrazu nemusí zimu přežít

Více trpí nemovitosti v blízkosti prašných silnic a ve velkoměstech a tam, kde nemají přirozený přístup ke slunečnímu světlu. To pak vzniká ideální prostředí pro růst řas nebo už zmíněných plísní a hub.

Zdroj obrázku: Freepik

Biologické čištění fasády

Na řasy, plísně a houby byste měli vyrazit s pomocí biologického čištění. Lze ho použít všude tam, kde nejsou na fasádě praskliny. Vyberte si sanační nátěr, jenž je ředitelný vodou a kterým penetrujete podklad. Ideální čas k této činnosti je počasí spíše pod mrakem, klidně může být ve vzduchu i mírnější vlhkost. Déšť ale není vítaný.

Mohlo by vás zajímat:  Tradiční metody čištění udrží koberec beze skvrn a poškození

Sanační nátěr potřebuje schnout alespoň půl dne, tedy 12 hodin. Jakmile tento čas uběhne, můžete se pustit do čištění fasády pomocí kartáče. Někdo používá tzv. vapku, tedy vodu pod tlakem.

Následně lze z preventivních důvodů fasádu natřít protiplísňovým nátěrem. Pomocí těchto činností se zbavíte řas, které by jinak mohly fasádu dále ničit. Vapka z fasády také odstraní prach a jiné nečistoty.

Jak na oživení fasády

Je přirozeným procesem, že fasádní barva postupně bledne. Lze ji ale oživit, pokud na fasádě nejsou trhliny. Jako první se použije voda pod tlakem a teplá maximálně 35 °C.

Mohlo by vás zajímat:  Plíseň v domácnosti je nehezká, ale hlavně ohrožuje naše zdraví. Ihned proti ní zakročte

Fasáda se nechá uschnout a následně je možné použít základní penetrační nátěr, který je paropropustný. Jakmile zaschne i on, lze přistoupit k nátěru fasádní barvou. Pokud se dům nachází v blízkosti frekventované silnice, vyplatí se investovat do samočisticího nátěru.

Zdroj: https://www.designingbuildings.co.uk/wiki/Facade_maintenance
Přidat na Seznam.cz