Salt Shaker

Sůl usnadní úklid domácnosti i praní oděvů a záclon

Sůl je ingredience, která by se měla vyskytovat v každé kuchyni. Jídlo bez ní totiž, jako by nebylo. I tak ale není sůl ve větším množství pro naše zdraví zrovna prospěšná. Její využití ale sahá daleko dál než pouze při přípravě pokrmů. Sůl můžeme využít v domácnosti v podstatě na sto způsobů. Pomůže při čištění nádobí, spotřebičů, ale i tkanin. Jak na to?

Sůl a její použití v kuchyni mimo vaření

V kuchyni můžeme sůl použít všelijak, a to i vyjímaje vaření. V prvé řadě nám může pomoci odstranit jakékoli odolné nečistoty. Její částečky působí abrazivně a špína půjde snáz dolů. Použít ji tak můžete například na nerezové spotřebiče. Podobným způsobem bude působit i na připálené hrnce. Využít ji můžete i na čištění skvrn od kávy či čaje. V tomto případě stačí nechat sůl chvíli stát v hrnku a skvrny by po umytí měly zmizet.

Mohlo by vás zajímat:  Nedostatek pitné vody představuje vážný globální problém. Začít může každý u sebe už dnes

Solí můžete osvěžit i použitá dřevěná prkénka. Stačí ji smíchat s citronovou šťávou. Obě ingredience aplikujte na prkénko, nechte působit a poté umyjte.

Zdroj obrázku: Freepik

Sůl jako pomocník při čištění tkanin

Sůl využijete i při samotném praní. Působí totiž jako skvělý odstraňovač skvrn. Stačí ji přidat buď přímo do pračky, či do zásobníku na prací prášek. Obzvlášť dobře si pak poradí se skvrnami od potu. Sůl můžete také použít na osvěžení záclon. Stačí ji rozmíchat ve vodě a do roztoku záclony vložit.

Mohlo by vás zajímat:  Rajčata na zahradě jsou náchylná k chorobám a plísním. Postřik z droždí a česneku je ochrání

Tato oblíbená ingredience ale pomůže i při akutním znečištění koberce. Nejednomu z nás se povedlo na koberec někdy něco vylít. Sůl pomůže nejen díky svým čisticím schopnostem, ale také na sebe váže vodu, a tudíž z koberce vysaje přebytečnou tekutinu a jeho čištění tak výrazně usnadní. Je dobré ji na skvrnu pouze nasypat a nechat nějakou dobu působit. Na pomoc si pak můžete vzít klasický vlhký hadřík.

Další využití soli je například při boji s plevelem na zahrádce.

Zdroj: https://www.housedigest.com/1259111/genius-ways-to-use-salt-around-the-house/
Přidat na Seznam.cz