Closeup Detail Weed Green Plant Growing Concrete Pavement Bricks Summer Yard

Octový postřik pomůže zlikvidovat plevel mezi dlažebními kostkami

Vydlážděný prostor okolo rodinného domu je běžnou úpravou terénu. Jedná se především o vjezd do garáže nebo přístupový chodník od branky ke vchodu do domu. Nejčastěji se používá zámková dlažba, která vypadá dobře. Jediné, co může vadit, je rozrůstání plevele mezi spárami vysypanými pískem. V nich se plevel někdy úporně drží. Jak na něj, abyste ho odstranili?

Dlažba jako ze žurnálu

Který majitel nemovitosti by si nepřál mít dlažbu, na kterou bude pěkný pohled. To rozhodně nelze říct o takové, v níž se objevuje plevel. Obvykle je to pýr nebo pampeliška, které se tu drží. Na jejich likvidaci samozřejmě můžete použít některý z herbicidů, ale zde riskujete, že se chemické látky dostanou do půdy. A o to možná nestojíte, máte-li v blízkosti dlažby jiné rostliny. Pak můžete vsadit na domácí prostředky, které jsou obvykle ekologické a vyjdou výrazně levněji než ty kupované.

Mohlo by vás zajímat:  Účinným čističem kuchyňského dřezu je pasta z jedlé sody
Zdroj obrázku: Freepik

Na plevel s octem

Výborným prostředkem proti plevelu je obyčejný ocet. Takový, který používáte v kuchyni při přípravě zeleninových salátů, omáček i na čištění rychlovarné konvice od vodního kamene. Ocet umí pomoct i s odolným plevelem.

Směs na hubení plevele si připravíte smícháním octa a vody v poměru 2 : 1. V praxi to znamená, že musíte vzít dvakrát více octa než vody, aby měl roztok ten správný účinek. Ocet funguje jako kyselina. Hotový roztok nalijete do láhve s rozprašovačem a s jeho pomocí budete směs stříkat mezi dlažbu na plevel.

Mohlo by vás zajímat:  Zátka od oleje letí většinou rovnou do koše. Přitom usnadní vaření a předejde katastrofě

Kdy octový roztok použít

Octový roztok na hubení plevele byste měli používat v době, kdy venkovní teplota přesáhne 15 °C. Sluneční paprsky totiž zesílí účinky octa a plevel rychleji zlikviduje. Vhodným časem je pravé poledne, kdy slunce svítí nejostřeji. Nemělo by ovšem být po dešti. Bude lépe, když bude sucho a nebude foukat vítr. Za deště na postřik raději zapomeňte. Jen tak docílíte toho, čeho chcete dosáhnout.

Zdroj: https://www.harpendenblockpaving.co.uk/news/get-rid-weeds-block-paving/
Přidat na Seznam.cz