Concept Home Garden Springtime Watering Spraying With Water

Neemový olej ochrání rostliny před řadou běžných škůdců

Ne, není to překlep. Skutečně se jedná o neemový olej, tedy o olej získaný z rostliny jménem neem neboli nimba. Její český odborný název je zederach indický a ve článcích na internetu se s ní často setkáte také pod latinským jménem Azadirachta indica. Ale dost názvosloví. Pojďme se podívat na to, co tento malý zázrak dokáže udělat pro vás a hlavně pro vaše rostliny.

Přírodní pesticid

Hmyzí škůdci obvykle nemají rádi různé esenciální oleje a neemový olej v tomto směru není žádnou výjimkou. Právě naopak, je velmi efektivní a širokospektrý, pomůže vám až od dvou set různých druhů škůdců. Řada z nich se sice běžně v Evropě nevyskytuje, ale účinný je také proti mšicím, třásněnkám, sviluškám nebo žížalám, které u nás nejsou žádnou zvláštností. Na rozdíl od různých chemických přípravků je neemový olej šetrný k životnímu prostředí i rostlině, kterou s ním ošetříte.

Mohlo by vás zajímat:  Připálený hrnec nevyhazujte. Se spáleninou si snadno poradí osvědčení domácí pomocníci
Zdroj obrázku: Freepik

Účinné hnojivo

Ale neemový olej není jen pesticid, rostliny s ním můžete také přihnojit. Nejlépe uděláte, pokud nakapete do konve s odstátou vodou na zalévání dvě až tři kapky oleje na každý litr vody. Roztok dobře rozmíchejte a můžete rovnou zalévat. Zalité rostliny budou chráněny před výše zmíněnými škůdci a lehký olejový postřik zároveň oživí jejich listy i květy. Pokud rostlina akutně trpí škůdci, můžete udělat až pětkrát silnější roztok a postříkat ji klasickým rozprašovačem, výsledek bude také skvělý.

Mohlo by vás zajímat:  Čištění žaluzií krok za krokem: domácí roztok je zbaví prachu a nečistot

Kde ho koupit?

Neemový olej se stále častěji používá v kosmetice, prospěšný je totiž nejen rostlinám, ale i lidské pokožce. Dermatologové jej doporučují k ošetřování různých kožních potíží, jako jsou plísně, akné či svědění. Někdy jej využívají také profesionální kadeřníci k ošetření lámavých a oslabených vlasů. A tak jej dnes už běžně koupíte ve větších drogeriích a také v lékárnách, kde se prodává bez předpisu. Obvykle vás vyjde na zhruba sto korun za lahvičku o objemu sto mililitrů.

Zdroj: https://www.thespruce.com/using-neem-oil-as-an-organic-insecticide-2132579
Přidat na Seznam.cz