Cute Little Baby Girl Playing Colorful Inflatable Pool

Zahradní bazény obsahují větší množství mikrobů než veřejná koupaliště

Letošní velmi teplé počasí donutilo mnoho lidí pořídit si alespoň malý bazének pro děti na zahradu. Je pravdou, že i malé množství vody může při extrémních teplech osvěžit tělo a dodat potřebnou energii. Koupání v bazénku je jedna věc, druhou věcí je ovšem čistota napuštěné vody. Odborníci totiž varují před nebezpečnými bakteriemi, které se mohou v malých bazénech šířit.

Bazénky jsou ohniskem bakterií

Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí v rámci Amerického ministerstva zdravotnictví a sociálních služeb upozorňuje na to, že pokud je voda v bazéně delší dobu, může obsahovat nebezpečné bakterie. Odborníci z CDC nedávno uvedli, že podle jejich analýz žije mnohem více bakterií v domácích bazénech, než objevili bakterií na veřejných koupalištích.

Mohlo by vás zajímat:  Přehnané uklízení škodí naší duševní pohodě

Důvody znečištění vody

Je jasné, že veřejné bazény a koupaliště jsou podrobeny pravidelným hygienickým kontrolám. Voda v těchto zařízeních je pravidelně chlorovaná, takže dezinfikovaná a ošetřená. Větší nádrže a bazény mají také intenzivní filtrační systémy pro odstranění nežádoucích nečistot. Majitelé menších gumových bazénů obvykle čistí své nádrže jen povrchově. Pomocí sítí vytahují napadané listí a plovoucí trávu a ostatní nečistoty, ale z hlediska hygienického tato opatření mnohdy nestačí.

Zdroj obrázku: Freepik

Jaké bakterie nejčastěji žijí v malých bazénech?

V těchto vodách s nesprávným ošetřením odborníci nalezli bakterie a viry způsobující nemoc kryptosporidiózu, což se projevuje hlavně obtěžujícím průjmovým stavem. Bakterie Escherichia coli, nazývaná také bacil tlustého střeva, může způsobit řadu trávicích potíží, jako jsou bolesti břicha, zvracení nebo průjem.

Mohlo by vás zajímat:  LED žárovky jsou ideální řešení pro každé svícení. Potěší svými vlastnostmi a šetří nejen peníze

Jak tedy bazény ošetřovat?

Je vhodné zakoupit si speciální sadu, která po odejmutí vzorku vody řekne, zda je ve vodě dostatečné množství chloru. Pokud vodu nechcete dezinfikovat chlorem, bude nejvhodnější z těch nejmenších bazénů vodu pravidelně měnit a bazény při každé výměně vody důkladně čistit.

Zdroj: https://www.cdc.gov/healthywater/swimming/swimmers/inflatable-plastic-pools.html, https://www.cdc.gov/healthywater/swimming/swimmers/rwi.html, https://www.researchgate.net/publication/288295578_Health_and_hygiene_risks_in_swimming_pools_and_their_surroundings, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/e-coli/symptoms-causes/syc-20372058, https://www.cdc.gov/parasites/crypto/general-info.html
Přidat na Seznam.cz