Closeup Detail Weed Green Plant Growing Concrete Pavement Bricks Summer Yard

Plevel a mech v dlažebních kostkách lze zlikvidovat třemi osvědčenými způsoby

Krásně položené dlažební kostky dodají našim nemovitostem jedinečný charakter a půvab. Bohužel se časem na povrchu mohou objevit nezvaní hosti v podobě plevelu a mechu, které kazí jejich estetický vzhled. Naštěstí existuje několik domácích metod, které vám pomohou obnovit jejich původní krásu, aniž byste museli sáhnout po drahých a potenciálně škodlivých chemikáliích. V následujícím článku vám představíme tři účinné způsoby, jak se zbavit těchto nezvaných hostů a vrátit svému dvoru nebo zahradě zářivý vzhled, který si zaslouží.

Horká voda – bezpečný způsob s hlubokým účinkem

Horká voda je přirozený a bezpečný způsob, jak se zbavit plevelu a mechu. Stačí pouze nalít vroucí vodu přímo na postižené oblasti a plevel a mech budou zničeny až ke kořenům. Je však důležité být opatrný, abychom se při manipulaci s horkou vodou nespálili a také abychom nezpůsobili poškození rostlin, které si přejeme ponechat. Horká voda funguje tím, že ničí buněčné struktury plevelu a mechu, což zabraňuje jejich dalšímu růstu a šíření.

Mohlo by vás zajímat:  To nejlepší hnojivo nestojí ani korunu. Stačí totiž využít zbytky z kuchyně
Zdroj obrázku: Freepik

Přírodní herbicidy – ocet a sůl jako účinné nástroje

Přírodní herbicidy, jako je ocet a sůl, mohou být účinnou volbou při boji proti plevelu. Stačí smíchat jednu část octa s jednou částí vody a přidat lžíci soli. Tento roztok pak aplikujeme na plevel a mech, přičemž musíme dbát opatrnosti, abychom nezasáhli rostliny, které si přejeme uchovat. Je však důležité si uvědomit, že sůl brání růstu rostlin, a proto je třeba se vyhnout jejímu použití v oblastech, kde se plánuje pozdější pěstování. Ocet a sůl fungují tím, že ničí rostliny díky svým vlastnostem, které ovlivňují jejich metabolismus a zabraňují jejich správnému fungování.

Mohlo by vás zajímat:  Prorůstající mech mezi dlažebními kostkami už vás trápit nemusí. Nejlepší zbraň najdete v kuchyni

Kartáčování – jednoduchý a účinný postup

Kartáčování je jednoduchý, ale účinný způsob, jak se zbavit mechu a plevelu. K tomuto účelu lze použít tuhý rýžový kartáč nebo kartáč se syntetickými vlákny. Kartáčování je zejména účinné, pokud ho doprovází pravidelné zametání, které pomáhá odstranit semena plevelu dříve, než mají příležitost zakořenit se v dlažebních kostkách. Při kartáčování je důležité provádět pevné a důkladné pohyby, abychom odstranili povrchový mech a plevel.

Zdroj: https://www.harpendenblockpaving.co.uk/news/get-rid-weeds-block-paving/
Přidat na Seznam.cz