Top View Fresh Ripe Lemons Wicker Basket Black With Copy Space

Všestranné využití citronových slupek: péče o dům, zahradu i tělo

Citrony jsou známé svou kyselou chutí a osvěžujícím aroma, ale věděli jste, že i kůra tohoto citrusového ovoce má řadu výhod? Citronová kůra, která je často přehlížena a vyhazována, je všestranným a přírodním prostředkem, který lze různými způsoby využít v domácnosti, na zahradě, a dokonce i pro osobní péči.

Přírodní čisticí prostředek

Citronové slupky mají přirozené antibakteriální a antiseptické vlastnosti, díky čemuž jsou vynikající alternativou k chemickým čisticím prostředkům. Vysoká kyselost citronové kůry pomáhá pronikat mastnotou a špínou a zanechává povrchy čisté a lesklé. Chcete-li vytvořit jednoduchý univerzální čistič, namočte citronovou kůru na několik týdnů do octa, směs přeceďte a zřeďte vodou. Tento roztok můžete použít k čištění pracovních desek, dřezů, a dokonce i podlah.

Mohlo by vás zajímat:  Ukliďte celou koupelnu konečně efektivně a bez námahy. Stačí si osvojit správný postup

Osvěžující vůně citronu je nejen povzbuzující, ale působí také jako přírodní deodorant. Využijte toho umístěním několika citronových slupek do chladničky, což vám pomůže odstranit nepříjemné pachy a udržet ledničku svěží.

Zdroj obrázku: Freepik

Vylepšete svou zahradu

Citronové slupky jsou cenným doplňkem každé zahrady. Lze je použít jako přírodní hnojivo a odpuzovač škůdců. Citronová kůra je bohatá na živiny, jako je draslík a fosfor, lze ji zakopat přímo do půdy nebo kompostovat, aby obohatila obsah živin. Silná vůně citronu navíc působí jako přírodní repelent proti mravencům, mšicím a slimákům. Rozsypte nastrouhané nebo nasekané citronové kůry kolem rostlin nebo vytvořte sprej tím, že je na několik dní namočíte do vody a použijete k postřiku zahrady.

Mohlo by vás zajímat:  Skvrny od jódu jsou tvrdohlavé, v každé domácnosti se však nachází účinné prostředky

Rozjasnění pleti a exfoliace

Přírodní kyseliny a vitamín C dělají z citronové kůry účinnou složku pro rozjasnění a exfoliaci pleti. Vytvořte si domácí peeling na obličej rozemletím sušených citronových slupek na prášek a smícháním s medem nebo jogurtem. Jemně vmasírujte směs do pokožky, abyste odstranili odumřelé buňky a získali svěží, zářící pleť. Při používání citronové kůry na obličeji je však nezbytné zachovat opatrnost, protože kyselost ve slupkách může být pro některé typy pleti příliš silná.

Zdroj: https://www.tasteofhome.com/collection/lemon-peel-uses/, https://makeupandbeauty.com/7-amazing-benefits-of-using-lemon-peel-for-your-skin/, https://thehomespunhydrangea.com/7-ways-to-use-lemons-in-your-garden/
Přidat na Seznam.cz