Man With Electric Lawn Mower Mowing Lawn

Správné sekání trávy přispívá k hustému a zelenému trávníku

Trávník je v mnoha zahradách ústředním motivem a zahrádkáři mu věnují velkou část svého času i péče. Hnojí ho, vertikutují i sekají a snaží se, aby ani jediný plevel na něm nerostl. Líbí se jim totiž krásná zelená plocha, jež vypadá jako namalovaná. Co je přitom nutné dodržovat?

Jak často trávník sekat

Jakmile na jaře začnou teplé dny a tráva se rozrůstá, z jednotlivých zahrad v okolí rodinných domů se pravidelně ozývají sekačky, které se starají o to, aby měl trávník nízký sestřih. I při tomto tak jednoduchém úkonu je ale možné dělat chyby. Prvně by se měl nově založený trávník sekat až ve chvíli, kdy tráva dorůstá do výšky asi 8 až 14 centimetrů. To je již dostatečně odolná, aby ostří sekačky vydržela. Zpravidla se trávník seče jednou týdně, opravdu nemá smysl ho sekat častěji.

Mohlo by vás zajímat:  Lesk příborům navrátí alobal, kyselina citrónová nebo osvědčený ocet

Co dodržovat při sečení trávníku

Pro sečení trávníku byste si měli najít i vhodný okamžik. Ten je ráno, večer nebo pozdě odpoledne. V tuto dobu jsou rostliny odolné. Udeřila-li vlna veder, pak raději trávník sekejte ráno. Spousta zahrádkářů seče trávník na hodně nízko.

Zdroj obrázku: Freepik

Je to chyba, protože pak je trávník náchylnější na vysušení nebo na napadení škůdci. Ideální výška je okolo 7 až 8 centimetrů. A nemusí to nutně znamenat, že budete muset trávník sekat častěji. Ten se vám odmění tím, že bude odolnější a zelenější.

Mohlo by vás zajímat:  Kaštany se hodí nejen k podzimní dekoraci. Především ženy ocení jejich skvělé účinky

Pozor na ostří sekačky

Dalším pravidlem při sečení trávy jsou ostré břity sekačky. Měli byste proto dohlížet na to, aby byly dostatečně ostré. Pokud nejsou, je vhodné nechat je nabrousit. Jestliže jste trávník dlouho nesekali a ten přerostl, posekejte ho s odstupem několika dnů – nejprve na vyšší výšku, potom ho teprve více zkraťte.

Sekat byste měli začít trávník na jeho okrajích a postupně se v přímkách posunout do jeho středu. Platí pravidlo, že příští sekání by mělo být provedeno v kolmém směru k předchozímu.

Zdroj: https://gardening.yardener.com/Basic-Rules-Of-Mowing
Přidat na Seznam.cz