Mravence ze zahrady odpudí vůně bylin, skořice nebo octa

Mravence ze zahrady odpudí vůně bylin, skořice nebo octa

Některý hmyz je v zahradě vítaný. Jedná se zejména o včely či čmeláky, kteří fungují jako opylovači. Nebo třeba slunéčka sedmitečná, která likvidují mšice. Když ale narazíme na hnízdo mravenců, většinou z něj radost nemáme. Můžete se jich ale jednoduše zbavit, a to ekologicky a levně. Jak na to?

Mravenci na zahradě nejsou jen škůdci

Ač se na první pohled zdá, že mravenci na zahradě jen škodí, lze je považovat i za užitečné tvory. Ničí totiž škůdce žijící v půdě či na rostlinách. Také šíří semena, čímž usnadňují množení některých druhů rostlin. Když vytvářejí v půdě chodbičky, tak ji vlastně provzdušňují. Potud je jejich konání záslužné. Vedle toho ale mravenci dokážou i ničit, a to hlavně dřevěné prvky budov, ve kterých si budují hnízda. Mohou poškozovat ovoce nebo ničit pupeny rostlin. Máte-li proto mravenců na zahradě spoustu, určitě se jich budete chtít zbavit.

Mohlo by vás zajímat:  Obarvené oblečení v pračce nemusíte vyhodit. Domácími prostředky ho zachráníte
Zdroj obrázku: Freepik

Zapomeňte na chemické prostředky

V drogerii lze koupit efektivní prostředky na chemické bázi na hubení mravenců. Zde je ale třeba opatrnosti, protože tyto prostředky mohou poničit i rostliny, pokud se na ně omylem dostanou. Je proto lepší vsadit na domácí metody, které jsou také účinné. A přitom jejich použití není nijak náročné.

Co třeba na zahradě vysadit rostliny, které mravencům nevoní? Jedná se zejména o majoránku, levanduli, bazalku, tymián, mátu nebo měsíček lékařský. Jsou to bylinky, které uplatníte při vaření v kuchyni nebo jako léčivky.

Mohlo by vás zajímat:  Ne každý olivový olej je opravdu kvalitní. Zaměřte se při výběru na důležité údaje

Co třeba použít skořici či prášek do pečiva

Další nevábnou vůní pro mravence je skořice. Zkuste na jejich hnízdo nasypat trochu skořice a uvidíte, jak rychle se odstěhují pryč. Odradí je také vůně octa nebo některých esenciálních olejů.

Kromě skořice lze použít v boji proti mravencům také kypřicí prášek do pečiva nebo kukuřičný škrob, které rozptýlíte po zahradě.

Zdroj: https://www.countryliving.com/home-maintenance/cleaning/a27245158/how-to-get-rid-of-ants/
Přidat na Seznam.cz