Řepkový olej je bohatým zdrojem omega-3 kyselin a vitamínů

Řepkový olej je bohatým zdrojem omega-3 kyselin a vitamínů

Řepkový olej má desetkrát více omega-3 mastných kyselin než olivový olej a je vhodný i ke smažení. A to je jen začátek seznamu jeho výhod. Řepkový olej je v našich končinách stále podceňovaný a dostává se do pozadí před oleji, jako je olivový a kokosový.

Omega-3 a omega-6

Řepkový olej je považován za jeden ze zdravějších rostlinných tuků díky vysokému obsahu nenasycených mastných kyselin, jako jsou omega-3, omega-6 a omega-9. Představují až 90 procent obsahu oleje. Dvě polévkové lžíce za studena lisovaného nebo rafinovaného řepkového oleje denně stačí k uspokojení plné poptávky po kyselině linolenové.

Mohlo by vás zajímat:  Používat mouku jen k pečení a vaření je plýtvání jejím potenciálem. Umí toho mnohem víc

Obsahuje až 10krát více omega-3 mastných kyselin než olivový olej, 13krát více než slunečnicový olej a 50krát více než olej z hroznových jadérek. Je také třeba věnovat pozornost podílu omega-6 a omega-3 kyselin. V řepkovém oleji je to 2 : 1. Pro srovnání, v olivovém oleji je tento poměr 11 : 1 a ve slunečnicovém oleji 105 : 1. Příliš mnoho omega-6 kyselin může způsobit, že zabrání působení omega-3.

Zdroj obrázku: Freepik

Bohatý zdroj vitamínů

Řepkový olej je také přírodním zdrojem vitamínů E a K. Vitamín E je silný antioxidant, který pomáhá chránit buňky před škodlivými účinky volných radikálů. Na druhé straně se vitamín K podílí na procesu srážení krve a pomáhá udržovat zdravé kosti. Čtyři polévkové lžíce řepkového oleje stačí k úplnému pokrytí denní potřeby vitamínu E a 40 procent vitamínu K.

Mohlo by vás zajímat:  "Nevíme, jaká šmudla nám ho upeče, udělám to opět sama," vymluvila jsem partnerovi objednání vánočního cukroví

Rafinovaný řepkový olej je tuk, který dobře funguje i během smažení. Je to způsobeno složením oleje a vysokým bodem kouře. Funguje dobře i při pečení a může často nahradit máslo. Řepkový olej je vhodný i pro syrovou spotřebu. Jeho chuť je neutrální, takže může být doplňkem salátů nebo jiných jídel. Jeho velkou výhodou je také nízká cena.

Zdroj: https://wicklowrapeseedoil.ie/health-benefits/, https://www.webmd.com/diet/what-to-know-about-rapeseed-oil, https://www.herts.ac.uk/oregin/files/Rapeseed-oil-quality-health-review_26-4-19.pdf, https://www.webmd.com/diet/what-to-know-about-rapeseed-oil, https://www.oelmuehle-solling.de/info/rapeseed-frying.html
Přidat na Seznam.cz