Kvalitní odpočinek umožní správná teplota v místnosti. Důležitá je i její stabilita

Kvalitní odpočinek umožní správná teplota v místnosti. Důležitá je i její stabilita

Často zapomínáme, jak důležitý je zdravý spánek pro každého z nás. Nejčastěji si to uvědomujeme až po bezesné noci. Když jsme ospalí, rychle jsme unavení a je pro nás těžší se soustředit na všechno kolem a celý den jsme bez nálady. Navíc nedostatek spánku může mít vážné následky pro tělo – naše imunita se snižuje a zvyšuje se riziko řady nemocí.

Teplota v ložnici je důležitá

Při udržování správné pokojové teploty hrají důležitou roli každodenní návyky. Co přesně? Je potřebné se starat o to, aby byla stabilní. Mezitím si mnozí z nás mylně myslí, že pravidelné vypínání a zapínání topení spotřebuje méně tepla než radiátor, který se bez přerušení zahřívá. A dnes hledáme úspory na každém kroku.

Mohlo by vás zajímat:  Domácí dílna vytvoří prostor pro realizaci projektů i vlastní koníčky

Pravda je však taková, že zapnutý radiátor je prospěšnější. Na jedné straně se vyhneme náhlým teplotním skokům, které jsou pro naše tělo nepříznivé, na druhé straně nedojde k situaci, kdy z bytu unikne veškeré teplo. A opětovné zahřívání všech pokojů bude stát více peněz. Tímto si zajistíme dostatek spánku a zároveň šetříme teplo v bytě.

Zdroj obrázku: Freepik

Optimální podmínky

Místo, kde spíme, by si mělo spojovat naše tělo pouze s odpočinkem, a proto není vhodné provádět jiné činnosti v posteli. Klíčovou otázkou v tomto ohledu je i pokojová teplota. Optimální teplota v ložnici je kolem 18 stupňů Celsia. Příliš vysoká teplota ztěžuje usnutí, na druhé straně může způsobit probuzení v noci. A určitě se tomu chceme vyhnout. Zejména při hlubokém spánku.

Mohlo by vás zajímat:  Nevítané mravence z domova vypudí osvědčené a zároveň humánní metody

Není to však lehké, protože okamžité probuzení může způsobit i hluk mimo okna, na která nemáme žádný vliv. Bude dobré namontovat žaluzie do ložnice, které do jisté míry omezí zvuky přicházející zvenčí. Kromě toho nás ranní paprsky slunce neprobudí.

Zdroj: https://www.sleepfoundation.org/bedroom-environment/best-temperature-for-sleep
Přidat na Seznam.cz