Sůl má každý v kuchyni, málokdo ale zná její skvělé využití mimo sféru vaření

Sůl má každý v kuchyni, málokdo ale zná její skvělé využití mimo sféru vaření

Kuchyňskou sůl všichni známe a všichni ji používáme. Sůl dodává jídlům tu správnou chuť. Mnozí z vás se už možná také setkali se solí jako první pomocí při polití koberce nebo oděvu červeným vínem. Sůl má v našich domovech široké použití.

Od čištění nádobí…

Vzpomeňte si, kolikrát jste připálili hrnec. To se občas přihodí v každé domácnosti. Ale jak ho vyčistit? Snadno za pomoci soli. Spálené dno navlhčete vodou a nasypte do hrnce sůl. Nechte působit pár hodin, nejlépe přes noc, a ráno půjde spálenina jednoduše vydrhnout. Sůl dokonce pohltí pach připáleného jídla a hrnec bude opět jako nový.

Mohlo by vás zajímat:  Odhalte tajemství oleje. Postará se o krásu nábytku i našich vlasů a zbaví otravného hmyzu

Dále je pomocí soli možné čistit proutěný nábytek. Ano, čtete správně, nábytek. Jestliže byl proutěný nábytek dlouho venku na zahradě, nejspíše trochu zežloutl. Stačí vzít kartáč, slanou vodu a nábytek vydrhnout. Nábytek poté nechte uschnout na sluníčku a bude mít znovu původní vzhled.

Zdroj obrázku: Freepik

… až po koberce

Jestliže se vám už povedlo rozlít červené víno, tak jistě víte, že je velmi obtížné skvrny z koberce, pohovky nebo oblečení odstranit. Možná už jste slyšeli, že vám s tím může pomoci kuchyňská sůl. Na polité místo neprodleně nasypte hromádku soli, pokapejte citronovou šťávou a nechte působit. Červená skvrna po vyprání jako zázrakem zmizí.

Mohlo by vás zajímat:  Borax nahradí speciální prostředky v celé domácnosti. Vyčistí koupelnu, koberec i lednici

Pomáhá i při zranění a nemoci

Jakkoli zvláštně to může znít, je to opravdu tak. Kuchyňská sůl dokáže například pomoci s hojením řezných ran. Ve sklenici stačí rozpustit sůl v teplé vodě a řeznou ránu polévat tímto roztokem. Z počátku to nejspíše bude nepříjemné, ale pomůže to zastavit krvácení a následně hojit rány.

Snad nejstarší a nejlevnější lék proti bolesti krku je kloktání slanou vodou. Už naše prababičky věděly, že kloktání vlažnou slanou vodou alespoň dvakrát denně velmi pomáhá. Nebojte se a zkuste to příště také. V neposlední řadě může vyplachování úst slanou vodou pomoci v boji proti bolesti zubů, která dokáže vyřadit člověka z každodenních povinností.

Zdroj: https://experthometips.com/smart-uses-for-salt
Přidat na Seznam.cz