Zkusila jsem vařit v myčce. Jídlo má jinou chuť a neplýtvám elektřinou ani vodou
Proč vařit na sporáku v hrnci, když můžu potraviny naházet do myčky. Přesně tohle jsem si jednou řekla a zkusila postup, který moje kamarádky kritizovaly. Zní to totiž opravdu zvláštně – vařit v domácím spotřebiči, ve kterém se umývá špinavé nádobí. Nejenom že to jde, ale je to i ekonomicky efektivní, bezpečné a na chuti je rozdíl opravdu znát.
Moje sous-vide
Vždycky jsem vařila zdravě, proto mě zaujala i metoda sous-vide. Když jsem se ale dívala, kolik stojí vše potřebné, zhrozila jsem se. A protože už jsem v minulosti narazila na nějaké informace o tom, že se dá v myčce třeba i zavařovat, rozhodla jsem se, že v ní zkusím uvařit. Tedy, že zkusím alternativní metodu sous-vide, ke které nepotřebuji nic jiného než jenom zapnutou myčku se špinavým nádobím.
Hlavně čistota
Představa, že se jídlo vaří spolu se špinavým nádobím a tryská na něj voda se zbytky jídel a tuků, k tomu chemie z tablety, to rozhodně není žádná lahůdka. Proto při vaření v myčce dbám na čistotu. Sice existují postupy, že se má jídlo zabalit do alobalu, ale já volím raději vakuum. Tedy pevný, odolný sáček, který zatavím vakuovačkou. Jen tak mám jistotu, že jídlo nebude nijak kontaminováno.

Zkuste můj oblíbený recept
A co v myčce vařím nejraději? Lososa, brambory a zeleninu. Postup je snadný. Vše rozdělím do tří sáčků, které vakuuji. Potom už je jenom vložím do horního koše v myčce. Tu dále naplním špinavým nádobím, vložím tabletu a navolím program s nejvyšší teplotou. Myčku zapnu a za 2–3 hodiny mám nejenom umyté nádobí, ale i připravenou večeři.
Bez toho, abych musela trávit čas u sporáku, i bez jakékoliv spotřeby energie navíc. A hlavně, jídlo takto připravené oslní svou chutí, protože se stále vaří ve vlastní šťávě. A krom chuti potěší i to, že jde o přípravu, stejně jako u sous-vide, extrémně zdravou. Nikde žádný tuk navíc, přepalování oleje, smažení, pachy či cokoliv nežádoucího. Tak dobrou chuť!
Zdroj: Autorský text, e-mailový příspěvek čtenářky Kláry S., redakčně zkráceno a upraveno.
